Asistaţii social- obligaţi să se înscrie în Registrul Zilierilor

0
414

Asistaţii social vor fi trecuţi într-un registru al zilierilor.  Un fel de catalog, ca la şcoală. Iar primarii trebuie să se asigure că  registrul conţine toate numele celor care primesc ajutor social, ca să-i determine mai uşor pe oameni să muncească.

Conform unui proiect de lege ce prevede aceste măsuri, firmele vor avea de unde să-şi ia muncitori pentru diferite lucrări. Iar asistaţii nu vor mai primi bani de la stat ca să stea degeaba.  Proiectul de lege depus la Senat are prevederi clare. Primarii sunt cei care vor întocmi aşa-numitul Registru al zilierilor. Acesta va cuprinde numele tuturor celor care trăiesc din ajutor social deşi sunt apţi de muncă.

Suma de 141 de lei primeşte acum un asistat social în România. Suma poate ajunge până la 527 de lei pentru familiile cu 5 membri. La acest ajutor s-ar adăuga plata pentru activităţile prestate ca zilier.  Pentru o zi de muncă însă, suma se negociază şi ajunge chiar şi la 100 de lei. În prezent, sunt aproape 190.000 de asistaţi social în România, official. Aceştia vor avea la dispoziţie 10 zile să se înscrie în Registrul Zilierilor din momentul în care li se acceptă dosarul de acordare a venitului minim garantat. Iar cei care refuză să facă asta vor pierde ajutorul din partea statului. În cazul persoanelor bolnave, în Registru se vor înscrie alţi membri ai familiei. Proiectul vine în completarea unei alte legi care a intrat în vigoare în luna octombrie şi care prevede că asistaţii social care refuză un loc de muncă sau să participe la târgurile de profil banii de la stat.

(Jurnal)