Prețul unei polițe RCA diferă în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiat contractul. Multe dintre ele pun la dispoziția potențialilor clienți calculatoare pentru anticiparea costurilor.

Astfel, dacă un șofer de 40 de ani, cu o mașină cu o capacitate cilindrică între 1801 și 2000 ar încheia o poliță va plăti 1655 de lei pe an. În schimb, un tânăr de cel mult 30 de ani, ar scoate din buzunar, pe același timp de autoturism, 2939 de lei pe an.

De menționat că, deși obligația de deținere a unei polițe RCA subzistă pe toată perioada înmatriculării mașinii, perioadele pe care se încheie astfel de asigurări variază între o lună și 12 luni. Astfel, cei cărora le expiră polițele vor fi nevoiți să le reînnoiască sau să încheie altele.

Alte informații relevante pot fi găsite pe site-ul ASF, Autoritatea punând la dispoziția vizitatorilor site-ului inclusiv informații cu privire la modalitatea de calcul a prețului RCA. Tot pe site-ul ASF, pe baza numărului de înmatriculare/serie de șasiu, se poate verifica statutul unei polițe RCA, daunele, dar și istoricul acestora.

Sancțiuni

Neîncheierea unei polițe RCA poate duce la o amendă de până la 2000 de lei, precum și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

În orice caz, înmatricularea mașinii nu este posibilă fără depunerea unei copii după polița de asigurare RCA, așa cum reiese și din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.501/2006.