AcasăActualitateArtificiile, petardele și pocnitorile nu pot fi folosite de persoane cu vârsta...

Artificiile, petardele și pocnitorile nu pot fi folosite de persoane cu vârsta sub 16 ani    

Vin sărbătorile iar una dintre distracțiile cu mare risc de accident/rănire sunt articolele pirotehnice (petarde, artificii, pocnitori etc).  Ca în fiecare an polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, vor intensifica în această perioadă acțiunile pentru prevenirea şi combaterea comercializării, folosirii ilegale şi a contrabandei de articole pirotehnice interzise de lege în târguri, oboare, pieţe, supermarket-uri cât şi în punctele de trecere a frontierei.

Cum sunt clasificate  articolele pirotehnice

Articolele pirotehnice se clasifică în funcţie de tipul de utilizare a acestora, de scop, nivelul de risc, nivelul de zgomot.

Articolele pirotehnice de divertisment, care sunt cele mai răspândite şi utilizate se împart în patru categorii, doar prima dintre acestea conţinând  produse ce pot fi comercializate de persoane fizice autorizate sau persoane juridice către populaţie.

În categoria 1(F1) intră obiectele pirotehnice de divertisment, cu nivel de risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, ce pot fi utilizate în spaţii restrânse sau în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă, de tipul artificiilor, pocnitorilor cu confeti pentru petreceri, jerbe scânteietoare, etc. Persoanele fizice mai pot utiliza articole pirotehnice din categoria P1 şi aceste prezentând un risc scăzut pentru utilizare.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg (persoanele fizice) a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2(F2), 3(F3) și 4(F4), a articolelor pirotehnice de scenă T1, T2 şi a celor din categoria P2, aceste produse putând fi utilizate exclusiv de pirotehnicieni, având în vedere riscul şi nivelul de zgomot ce care creşte proporţional categoriei produselor şi numai în anumite locuri şi condiţii (ex. A se utiliza numai în exterior, A se utiliza respectând distanţa minimă de securitate).

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria I (F1), pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate numai către persoane fizice care au vârsta minimă de 16 ani.

Materialele trebuie să  conţină marcaje de conformitate potrivit normelor Comunităţii Europene şi să fie etichetate individual sau pe ambalaje (atunci când sunt mici), în mod vizibil, lizibil şi în limba statului membru unde sunt comercializate.

Aceste obiecte trebuie să conţină informaţii privind numele şi adresa producătorului, iar în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniunea Europeană sau în Spaţiul Economic European, numele producătorului şi numele şi adresa importatorului,  denumirea şi tipul articolului,  limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, clasificarea în funcţie de categorie, instrucţiunile de folosire, anul producerii, distanţa minimă de securitate şi după caz cantitatea echivalentă netă (CEN) de material exploziv activ.

Ce trebuie ştiut despre articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 (F1), este că pentru comercializarea şi folosirea lor trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:

– comercializarea acestora se face numai persoanelor cu vârsta peste 16 ani;

– distanţa de securitate în timpul folosinţei trebuie să fie de cel puţin 1 m;

– nivelul maxim de zgomot nu trebuie să depăşească 120 dB sau un nivel de zgomot echivalent măsurat printr-o altă metodă adecvată, la distanţa de securitate;

– categoria 1 (F1) nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase;

– pocnitorile din categoria 1 nu pot să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

Personalul competent de constatare şi sancţionare a abaterilor de la aceste norme sunt poliţiştii cu atribuţii în domeniu din cadrul Poliţiei Române şi personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Muncii, organ al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune ca de altfel şi comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1(F1) şi P1 către persoane cu vârsta sub limita legală (minim 16 ani).

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
43 %
2kmh
3 %
sâm
39 °
Dum
41 °
lun
42 °
mar
43 °
mie
41 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com