main_recidiva”Mii de deţinuţi ar putea ieşi mai repede din închisori…” Este chiar declaraţia ministrului Justiţiei,  Raluca Prună, care lucrează la un proiect de lege pentru simplificarea procedurilor de eliberare condiţionată.

Ministresa consideră că este o soluţie pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare. Pentru a fi eliberat condiţionat, un deţinut trebuie să îndeplinească anumite criterii, a explicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-o emisiune televizată.

Ministrul Justiţiei spune că nu vrea să modifice termenele la care un deţinut să fie eliberat condiţionat, ci să rezolve blocajele din instanţe, din cauza cărora unii deţinuţi stau în puşcării peste anumite termene. Raluca Prună crede că aceste modificări legislative ar putea ajuta la reducerea supraaglomerării din penitenciare.

În România avem în acest moment peste 28.000 de deţinuţi, cu 10.000 mai mult decât prevăd standardele europene de spaţiu. Ca să rezolvăm problema, ar trebui să construim 10 penitenciare. Acest lucru ar costa peste 1 miliard de euro.

Statisticile arată că 60% dintre deţinuţii eliberaţi din închisori recidivează. Activiştii pentru drepturile omului spun că măsurile trebuie să rezolve şi această problemă.

Ministerul Justiţiei ar urma să definitiveze pachetul de măsuri pentru reducerea supraaglomerării din închisori în această toamnă. Ca urmare şi la Giurgiu dacă această măsură se va pune în aplicare mulţi dintre chiriaşii de astăzi ai penitenciarului Giurgiu vor fi eliberaţi …