Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Aproape trei hectare de vegetație uscată stinsă de pompierii giurgiuveni doar în ultimele 24 de ore

Aproape trei hectare de vegetație uscată stinsă de pompierii giurgiuveni doar în ultimele 24 de ore

0
Aproape trei hectare de vegetație uscată stinsă de pompierii giurgiuveni doar în ultimele 24 de ore

În acest weekend, pompierii giurgiuveni au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

  • Podișor au ars aproximativ 100 mp de vegetație uscată și deșeuri menajere. Intervenția rapidă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă la pomii fructiferi din apropiere și la un solar. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere;

  • Sadina – au ars aproximativ 3.000 mp de vegetație uscată, în mai multe focare. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere;

  • Falaștoaca – au ars aproximativ două ha de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colbași, cu o autospecială de stingere;

  • Prundu au ars aproximativ 6.000 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.

Potrivit legislației privind protecția mediului, arderea vegetației uscate este interzisă. Astfel, cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

  1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice. Acestora le este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

  1. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Reamintim faptul că utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mici faţă de locurile cu pericol de explozie, faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”.

(Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Giurgiu)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °