500fd9f905Foto: Un personaj cunoscut giurgiuvenilor ce ar putea să intre sub incidența noii directive…

România este obligată să respecte până în luna octombrie a acestui an toate prevederile unei noi directive europene care fac referire la confiscarea extinsă a averilor.

 Astfel persoanele condamnate pentru infracțiuni de serviciu, cum ar fi: delapidarea, abuzul în serviciu sau conflictul de interese, ar putea să își piardă averea pe care nu o pot justifica, în perioada în care au fost cercetați pentru aceste fapte.

Legea se va aplica și în cazul celor condamnați pentru trafic de droguri, spălare de bani, tâlharii, dar și infracțiuni contra sănătății publice sau pe piața de capital.

Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiției precizează: Există o condiție referitoare  la natura infracțiunii care ar putea să genereze direct sau indirect beneficii materiale. Și în acest fel instanța poate pe baza probelor administrate să își formeze convingerea că bunurile din averea persoanelor condamnate ar putea proveni din activități infracționale anterioare.

De exemplu, un traficant de droguri care este prins în flagrant și condamnat de judecători pentru această infracțiune, poate rămâne fără bunurile de valoare ( case sau mașini de lux), dacă judecătorul apreciază că averea pe care o deține este dobândită în urma vânzării de droguri.

Potrivit ANAF, în România sunt peste în prezent 7.800 de persoane cu averi pe care nu le-ar putea justifica. Printre aceștia se numără și oameni de afaceri care au fost condamnați pentru corupție. În cazul lor, judecătorii au stabilit un prejudiciu, iar o parte din avere a fost sau urmează să fie confiscată.

Aici ar trebui să intervină Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, înființată anul trecut. Aceasta a fost creată tocmai pentru a recupera în interesul statului prejudiciile și a executa proprietățile confiscate de instanță în dosarele penale.

 (Marian Taru)