Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut un apel către vetățenii care și-au tăiat porcii ce urmau să fie sacrificați în urma focarelor de pestă porcină africană, iar mai apoi au băgat carnea la congelator.

Mai exact, ministrul Daea solicită realizarea unor analize înainte de consumul acesteia. Măsura este necesară pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Analizele vor fi gratuite şi durează maximum 48 de ore.
Analiza nu costă nimic şi durează până la 48 de ore. Avem până la această dată 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorinţă şi primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar şi să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus. Oamenii sunt extraordinari de cuminţi şi sunt foarte atenţi, de aceea şi noi trebuie să fim atenţi ce le spunem. În cazul în care carnea din congelator este contaminată, medicul veterinar îi va spune ce să facă”, a explicat Daea, potrivit adevarul.ro.

Șeful MADR a ţinut de asemenea să precizeze că, deşi boala nu afectează oamenii, aceştia, prin modul propriu de prelucrare și utilizare al cărnii de porc după sacrificarea animalului, pot contribui la răspândirea pestei. „Sigur, boala nu afectează oamenii, dar ei pregătesc carnea, fac o serie de operaţii, dau resturile la porci şi, astfel, duci boala în altă parte. Iată cum a ajuns să controleze o parte din localităţi”, a mai spus ministrul. (A.A.)

 

(Jurnal)