Mii de fermieri giurgiuveni, cultivatori de roșii, au avut surpriza să audă, din gura ministrului agriculturii, Adrian Oros, că de anul acesta programul TOMATA se anulează, însă nu definitiv. În locul acesteia se lansează o nouă măsură: „Legume în spații protejate”. Despre acest aspect a scris, de curând, pe contul său de facebook europarlamentarul liberal Dan Motreanu, președintele interimar al organizației județene Giurgiu. Postarea pe contul de facebook a europarlamentarului giurgiuvean a venit ca urmare a întâlnirii avute pe data de 14 ianuarie, la care au participat deputatul Alexandru Andrei, reprezentantul cooperativei de legume „Bioprod, Constantin Stoica, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, și, bineînțeles, ministrul Adrian Oros, principala discuție vizând forma sub care va continua ajutorul de stat pentru tomate din acest an.

”Împreună cu deputatul Alexandru Andrei, cu reprezentantul cooperativei de legume ”Bioprod”, Constantin Stoica, am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, cu ministrul Adrian Oros și cu Secretarul de Stat, Gheorghe Ștefan. Ministrul Oros ne-a informat că începând cu anul acesta, programul ”Tomata” devine programul ”Legume în spații protejate”, acesta a precizat ca este o măsură gândită ca sprijin pentru toți legumicultorii care cultivă legume și va fi extinsă pe lângă tomate și pentru alte legume precum vinete, ardei gras, varză, castraveți”, a anunțat Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai spus că ministrul agriculturii a prezentat o listă de programe și ajutoare de stat care vor fi plătite fermierilor în acest an sau au fost prelungite pe mai mulți ani.

”Potrivit ministrului Oros, ajutorul de stat pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură va continua până la finalul anului 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va finanţa în continuare programul „Usturoiul”, precum şi programul pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele tradiţionale, Bazna şi Mangaliţa. De asemenea, va continua derularea programului de ajutor de minimis pentru susţinerea apicultorilor. Ministrul Agriculturii ne-a informat că are în vedere sprijinirea cooperativelor, acordând o atenție specială celor din zona legumicolă, pentru a încuraja asocierea și pentru a le face mai productive, mai competitive și mai puternice în negocierile cu retailerii. Nu în ultimul rând, am abordat problema refacerii sistemului de irigații, ministrul Oros a promis că în bugetul anului 2021 sigur vor fi alocate sume pentru modernizarea sistemului de irigații Giurgiu- Răzmirești”, a mai arătat eurodeputatul.

Reamintim că ministrul Adrian Oros a anunțat încă de la finalul anului trecut că legumicultorii vor primi un sprijn de 65 de milioane euro în perioada de tranziție, ministrul considerând că programul Tomata nu a avut efectul dorit în condiţiile în care importurile au crescut în toată această perioadă în care a fost susţinută producţia cu bani de la stat.

” Programul Tomata, din nefericire, la nivel macro nu a avut efect. Cu siguranţă, pentru cei care cultivă şi au cultivat roşii în spaţii protejate a fost un sprijin, dar a fost un sprijin de numai 3.000 de euro, nu mai vorbim că foarte multe dosare au fost fraudate. Anul trecut doar într-un judeţ la o reclamaţie am găsit 417 dosare fictive”, a mai spus Adrian Oros, anunțând, totodată, că acest program nu va mai continua sub forma deja știută de fermieri.

(Jurnal)