Anul trecut, formațiunile politice au primit peste 250 de milioane de lei, subvenții de la bugetul de stat!

0
391

Conform Autorității Electorale Permanente (AEP),   în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale a informațiilor referitoare la cheltuielile angajate de către formațiunile politice din subvențiile de la bugetul de stat, s-a constatat că în anul 2022 au fost efectuate cheltuieli în proporție de 72% din totalul sumelor încasate.

Totodată, precizăm că în anul 2022 au fost vărsate în conturile formațiunilor politice sume în valoare de 256.640.664,28 lei, echivalentul a 52 de milioane de euro,  reprezentând subvenții de la bugetul de stat.

Cei mai mulți bani au ajuns la PSD, aproximativ 98,8 milioane de lei (19.9 milioane de euro), în timp ce PNL, al doilea partid ca mărime din parlament, a încasat de la AEP suma de 83,7 milioane de lei (16,9 milioane de euro). USR a primit 45,1 milioane de lei (9.1 milioane de euro), AUR 19,9 milioane (4 milioane de euro), PMP 5,1 milioane (1 milion de euro), iar Pro România 3,7 milioane de lei (750.000 de euro).

În structura cheltuielilor efectuate din subvenția de la bugetul de stat ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă și propagandă.

În ceea ce privește cheltuielile cu personalul, acestea au reprezentat ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor angajate de Partidul Pro România și de Uniunea Salvați România, mai precis 44,93%, respectiv 29,28%.  

Analiza grafică și situația detaliată a cheltuielilor efectuate de către formațiunile politice în anul 2022, exprimată atât în sume fixe cât și în procente, au fost publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente și pot fi accesate la adresa web: www.finantarepartide.ro.

Totodată, de precizat că președintele AEP are dreptul în continuare să solicite alocări suplimentare de fonduri pentru partide pe parcursul anului, fără vreo motivare ori solicitare din partea partidelor.

(Jurnal)