Anul acesta ar putea fi ultimul Bâlci în Groapă, la Giurgiu, dacă am da credibilitate celor ce s-au ocupat de organizarea acestei manifestări ancestrale, ce dăinuie de aproape două secole, după cum demonstrează documentele.
Cei mai în vârstă dintre giurgiuveni îşi amintesc că bâlciul a fost amplasat la început cam prin dreptul parcului copiilor (Policlinică) pentru ca mai târziu, multă vreme să fie amplasat pe zona blocurilor ANL din șoseaua Bălănoaia, cunoscută de giurgiuveni sub numele de cartierul Obor.
Între timp, pentru a da acces cât mai multor giurgiuveni să se bucure de această sărbătoare, el a fost transferat încet, încet, tot mai aproape de zona centrală a orașului, alegându-se în final terenul adiacent parcului Tineretului, lângă Hotel „Steaua Dunării”.
Anul acesta, din discuțiile purtate cu câțiva dintre agenții economici prezenți la această sărbătoare importantă pentru giurgiuvean, mare parte din instituțiile cu rol de control au manifestat, spuneau ei, un neînțeles „exces de zel”.
Pe de-o parte suntem mulțumiți că în felul acesta s-a prevenit riscul unor probleme de sănătate ce ar fi putut apare în rândul cumpărătorilor, după consumul produselor comercializate, majoritatea dintre ele fiind produse alimentare. Mai ales că ele au fost comercializate la temperaturi ce au depășit uneori și 40 de grade, în timpul zilei.
Pe de altă parte, după cum ni se relata, unele organe de control au exagerat, despicând firul în patru. Ei reclamau că în loc să se ocupe de clienți, au fost nevoiți să prezinte tot felul de documente celor ce au descins la locul activității lor. În acest timp comercianții clandestini ( în primul rând vânzătorii de țigări de contrabandă), și-au văzut nestingherit de treabă, fără a fi întrebați de ceva anume.
Iată de ce, pe surse, am aflat de faptul că organizatorii, extrem de contrariați de modul cum au fost tratați, ar fi declarat că anul acesta a fost ultima dată când au mai venit la Giurgiu.
Și uite așa, înțelegem lesne de ce serialul de televiziune „Groapa”, s-a turnat în acest târguleț de pe marginea Dunării și nu în altă parte. Un loc în care de-a lungul vremii s-au trăit și s-au îngropat toate grozăviile oamenilor. Un loc ce pare blestemat să nu poată depăși nivelul de civilizație pe care l-ar merita, o poartă spre Orient, cu oportunități imense de dezvoltare.
În ciuda tuturor acestor lucruri, acest oraș binecuvântat de Dumnezeu cu apele Dunării, a rămas până astăzi o groapă în care gunoiul se aruncă încă de la fereastră, în care coșurile de gunoi sunt incendiate, aleile parcurilor dotate cu instalații de iluminat sunt vandalizate ca și vestigiile istorice ale prezenței noastre pe aceste locuri.
O Groapă în care nimic nu mai este sacru, în care justiția se aplică de cele mai multe ori după criteriul „cine dă mai mult”, sau în funcție de sferele de influență aflate în joc, politicul având în continuare un rol primordial.
Un oraș în care clanurile, micile grupuri de interese există sub diferite forme, conviețuind într-un mimetism perfect ce le conferă legitimitate și credibilitate totodată în fața instituțiilor statului, a autorităților. Căci de fapt o parte dintre funcționarii acestora se regăsesc în cadrul găștilor ce cangrenează întreaga viața socială a acestui municipiu.
O GROAPĂ din care tinerii responsabili fug tot timpul, lipsiți aici de orice perspectivă în afara aceleia de a deveni, o dată la 4 ani, agenți electorali pentru formațiunile politice locale, tineri cărora, ca mod de divertisment li se oferă un număr important de săli cu jocuri de noroc și pariuri sportive sau în cel mai rău caz, să guste din substanțele psihotrope ce par a fi comercializate peste tot, demonstrând neputința (sau lipsa de interes) a celor ce ar trebui să stopeze acest flagel …
O Groapă în care, la lăsarea serii cei mai mulți dintre cetățeni se relaxează, ieșind pe bănci în fața blocurilor de locuit, pentru a consuma fericiți semințe, lăsând în urmă un covor consistent de coji…
O Groapă din care cei mai înstăriți pleacă des în destinații exotice , iar la sfârșit de săptămână, peste graniță, transformând centrul orașului bulgăresc, Ruse, într-un loc de promenadă și de luat masa în oraș cu familia sau prietenii…
O Groapă în care parveniții, întocmai ca Sandu Vlahu, personajul din serialul cu același nume (Groapa), și-au însușit hălci consistente de terenuri, prin mijloace mai mult sau mai puțin ortodoxe.
O Groapă în care cei care până de curând au monitorizat destinele acestui oraș l-au transformat an de an, dintr-un centru puternic industrializat cu peste trei decenii în urmă, într-un bâlci autentic în care cetățenilor li s-a promis un viitor ca în filme, dându-li-se în schimb doar pâine și circ!