Echipa de fotbal a Angliei s-a calificat, miercuri seară, pe un stadion Wembley, plin ochi, în care nimeni nu a mai respectat niciun fel de restricție,  în finala EURO 2020, în urma victoriei cu 2-1 în fața  Danemarcei (1-1, 1-1), după prelungiri.

De remarcat că lovitura de la 11 metri înscrisă de britanici în  reprizele de prelungiri, care a adus victoria englezilor, a scandalizat lumea fotbalului.

De remarcat totodată forma excelentă a portarului danez, Kasper Schmeichel, care până la finalul meciului  a avut 10 intervenții ce au menținut Danemarca în viață.

Povestea meciului este simplă: În minutul 30, tânărul danez Mikkel Damsgaard i-a redus la tăcere pe suporterii englezi, marcând din lovitură liberă, cu o execuție peste zid, sub transversala portarului Pickford, Anglia primind astfel primul gol la acest european.

La doar 9 minute după primirea golului, Anglia a reușit să egaleze, prin autogolul danezului Simon Kjaer: 1-1.

Egalitate și de după primele 90 de minute, plus cele 6 suplimentare. Au urmat  două reprize de prelungiri.

În minutul, 95 managerul Angliei i-a introdus pe gazon pe Henderson și Foden. Anglia s-a  mutat practic în terenul danezilor  și în  minutul 101, Stirling a pătruns în careu, pe flancul drept, a trecut de 3 adversari și a căzut într-un duel încâlcit  cu fundașii danezi.

Arbitrul Danny Makkelie a dictat fără să clipească măcar, lovitură de la 11 m.  După un minut sau două de așteptare, golul a fost confirmat și de sistemul VAR.

Harry Kane a executat slab și Schmeichel a respins în față, dar  balonul a revenit în piciorul lui Kane care l-a introdus în poartă de la 2 metri (2-1, min. 104). Era 2-1 pentru Anglia și tribunele erau în picioare, Wembley-ul transformându-se într-un cazan clocotind…

În a doua repriză de prelungiri, danezii s-au aruncat în ofensivă,  dar scorul a rămas același până la final .

Și astfel Anglia se califică în finala unei competiției.  Pentru englezi este prima finală de campionat european din istorie și prima într-o competiție majoră, după 55 de ani, ultima fiind cea de la mondialul din 1966.

Vorbind despre faza penalty-ului celebrul Jose Mourinho a spus:

Nu e niciodată penalty. Cea mai bună echipă a câștigat. Anglia a meritat să câștige. Anglia a fost fantastică, dar pentru mine n-a fost niciodată penalty. Anglia e o echipă mai bună decât Danemarca… Ca om de fotbal, sunt dezamăgit că acel penalty a fost acordat.”

Așa că englezii vor juca din nou o finală, după ce au pierdut semifinale la turneele finale din 1968, 1990, 1996 şi 2018 (EURO sau Cupă Mondială). Ea devine a 13-a ţară care se califică în finala EURO şi prima debutantă din 2004.

Selecţionata Albionului a jucat a treia semifinală consecutivă sub comanda lui Gareth Southgate, după ce le-au pierdut pe primele două în prelungiri, 1-2 cu Croaţia la Cupa Mondială din 2018 şi 1-3 cu Olanda în Liga Naţiunilor 2019.

Finala EURO 2020 se va juca duminică, de la ora 22:00, pe Stadionul Wembley, între Anglia şi Italia.

(Jurnal)