Angajații din muzee acuză că sunt discriminați în privința salariilor față de cei din domeniul spectacolelor și cer repararea acestei inegalități.
Aceștia susțin că un cercetător științific cu gradul trei dintr-un muzeu are prin legea salarizării un coeficient aproape similar cu al unui muncitor calificat, veniturile personalului din cercetare scăzând după aplicarea legii. Salariații din domeniu amenință cu declanșarea grevei din data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Române.
Aceștia arată că un proiect de lege aflat în Parlament prevede creșterea salariilor cu 20% pentru cei din Biblioteca Națională a României și Biblioteca Academiei Române. Acesta prevede și creșterea salariilor managerilor în muzee și urmează să primească mâine votul final. Însă nu doar personalului de conducere din acestea le-au fost tăiate veniturile prin legea salarizării, ci și personalului de cercetare.
În cazul în care legea nu este corectată, aceștia amenință cu greva generală din data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Române.
Ca urmare a acestor informații vehiculate în presa națională, contactați de reporterii publicației noastre, reprezentanți ai Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu au explicat care este, de fapt, motivul nemulțumirilor:

„În legea 153/2017 există un articol, 39, care ne obligă, cumva, la aceste discrepanțe. Concret, dacă suntem nevoiți să angajăm un muzeograf debutant, de exemplu, iar noi nu avem corespondent salarial pentru acesta, suntem nevoiți să îl angajăm cu salariul minim pe economie, căruia i se adaugă un coeficient de 1,42, ajungându-se, astfel, ca un debutant să aibă salariul mai mare decât un angajat care are 15, 20 sau 25 de ani vechime. De aici intervin discuțiile…”, au mai spus reprezentanții Muzeului.

La Muzeul din Giurgiu sunt 32 de angajați, iar salariul mediu este de 3108 lei.

(Jurnal)