DSC_0115Două fete au terminat şefe de promoţie la Liceul Tehnologic „Ion Barbu” din Giurgiu. Ambele, cu aceeaşi medie generală după cei patru ani de liceu: 9,715. Andrada Toma şi Daniela Vlada au terminat acum clasa a XII-a, profil tehnician în activităţi economice. Amândouă au învăţat la aceeaşi şcoală generală în primii ani (şcoala nr. 6), dar prietenia lor e mult mai veche. Se jucau împreună în faţa blocului, şi tot împreună au fost şi la liceu. Parcă şi notele şi le-au împărţit, astfel încât au pus-o pe directoarea instituţiei de învăţământ în dificultate, când a fost vorba să decidă şefa de promoţie. Astfel că s-a întâmplat un lucru care nu s-a mai întâlnit la „Ion Barbu”: doi copii cu exact aceeaşi medie, să îşi împartă titlul de şef de promoţie.

Andra iubeşte matematica, de aceea şi-a şi ales un liceu cu profil economic. După ce va termina cu examenul de Bacalaureat, va încerca să intre la ASE, la Finanţe-Bănci.

„De Bac nu îmi este teamă, am luat note bunicele la simulare…doar că nu sunt foarte sigură pe mine la limba română. În schimb, voi repeta, şi nu cred că vom avea parte de subiecte grele”, ne spunea Andra. Ca orice tânăr de vârsta ei, este pasionată de tehnica modernă, de plimbări şi de întâlniri cu prietenii. Deşi are note foarte bune la şcoală, nu se consideră o tocilară. A „cochetat” cu olimpiadele şcolare, cu matematica, dar a preferat să se axeze pe învăţatul pentru şcoală.

„Părinţii mei, oameni simpli, mi-au spus tot timpul că învăţătura este cel mai de preţ lucru pe care îl am de făcut. De aceea, poate, de mică, mi s-a insuflat dragostea, dacă pot spune aşa, pentru carte”, ne mărturiseşte Andra Toma.

Cea de-a doua şefă de promoţie, Daniela Vlada, este aproape o copie a colegei ei, numai că…în oglindă. Iubeşte limba română, iar la Liceul Economic a venit pentru că ştia că va avea o diplomă, o calificare, asta în cazul în care ar fi ratat intrarea la facultate.

„Îmi place să citesc, şi, de câţiva ani – vreo patru la număr, am o soră cu care îmi umplu timpul. E „păpuşa” mea, o ador. Învăţ cu ea în preajmă, ies cu ea în parc…iar unii spun că este fata mea! Părinţii mei, mai exact tata a fost coleg cu tatăl Andrei, aşa că noi două am crescut aproape împreună. Şi tot împreună uite că suntem acum în postura de şefe de promoţie”, ne spunea şi Daniela.

Cele două fete nu se simt deloc „altfel” decât colegii lor. Nici nu sunt privite cu invidie, pentru că sunt două fete destul de populare, cel puţin în clasa lor. Nu pot nega, de altfel, nici sentimentul de mândrie că, prin rezultatele pe care le obţin, fac o bucurie în primul rând părinţilor, şi, nu în ultimul rând, profesorilor care le-au pregătit.

(Jurnal)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.