ANALIZĂ: Cele mai îmbătrânite județe ale României. Unde se situează județul Giurgiu în acest top…

0
167

Cel mai ”tânăr” județ din România lui 2019 este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 38 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu trece de 44,2 ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, mai arată datele Statisticii.

În Iași, vârsta medie a locuitorilor a crescut cu aproape 7 ani, iar în Tulcea, Brașov și Constanța cu peste 6 ani. România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele.

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții), pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.

Nici județul nostru nu stă mai bine, constatându-se, din 1992, o permanentă îmbătrânire a populației. Dacă acum 27 de ani, vârsta medie era de 38,18 ani, acum, în 2019, conform raportărilor, aceasta este de 41,59 ani, cu 3,41 ani mai mult.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Discutăm de Japonia care cu vârsta medie de 46,4 ani și pe care o considerăm cea mai îmbătrânită țară, dar avem județe care sunt la doar doi ani distanță, iar în ritmul actual în care populația României îmbătrânește, unele județe vor atinge în doar câțiva ani media niponilor.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși am putea intui faptul că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

  • Cele mai ”bătrâne” județe: Teleorman (vârsta medie e de 44,23 ani), Vâlcea (43,37 ani), Brăila (43,08 ani), Hunedoara (42,79 ani), Caraș-Severin (42,6), Olt (42,5 ani), Buzău (42,48 ani), Prahova (42,35 ani), Municipiul București (42,29 ani) și Argeș (42,05 ani).
  • Cele mai tinere județe: Iași, Ilfov, Suceava și Vaslui, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 38 de ani.

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale – ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale- să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un oraș foarte îmbătrânit cum e Pucioasa de pildă, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit ca Primărie să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică contează și din punct de vedere electoral.