ANAF va introduce depunerea online a declarațiilor de înregistrare fiscală și de radiere a înregistrării fiscale

0
111

Depunerea declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale va fi mutată în mediul electronic, potrivit unui proiect de ordin al președintelui ANAF. 

ANAF a pregătit un proiect de ordin pentru a introduce depunerea online a declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale. Acestea se depun în prezent pe hârtie, dar ANAF a anunțat că din martie anul următor nu va mai primi documente pe hârtie, firmele și persoanele care desfășoară profesii liberale și activități independente urmând să fie obligate să se înregistreze în SPV pentru schimb de documente cu Fiscul.

Acest demers presupune ca formularele ANAF să poată fi depuse online. Pentru a intra în vigoare, ordinul trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial. „Pentru a sprijini activitatea de conformare voluntară a contribuabililor în vederea îndeplinirii obligației de înregistrare fiscală și pentru eficientizarea administrării fiscale, prin prezentul proiect de ordin se propune extinderea modalității de depunere a declarațiilor de înregistrare fiscală/de radiere a înregistrării fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță”, potrivit profit.ro care citează sursa ANAF.

Conform proiectului de ordin publicat pe site-ul ANAF, sunt vizate formularele 010, 013, 015, 016, 020, 030, 040, 060, 070 și 700. 

Fiscul mentionează că, datele cuprinse în registrul contribuabililor se completează/modifică pe baza informațiilor comunicate de contribuabil/plătitor, prin depunerea declarației de înregistrare fiscală/mențiuni/radiere a înregistrării fiscale.

(Jurnal)