Amenzi de până la 30.000 de lei, dacă produci miros de mâncare pe scara blocului. Persoanele care produc miros de mâncare pe scara blocului ar putea fi amendate cu până la 30.000 de lei, după ce Parlamentul a adoptat, de curând, o lege inedită ce prevede măsuri şi sancţiuni pentru eliminarea mirosurilor. Iniţiativa fără precedent este ideea a doi parlamentari USR.

Noua lege, cea a mirosurilor, aprobată recent în Parlament şi trimisă lui Klaus Iohannis pentru promulgare, i-a înfuriat pe fermieri, care i-au solicitat preşedintelui să nu o promulge. Timişoreanca Rodica Militaru, membră a USR de la care a pornit propunerea, menţionează că legea nu este dedicată fermierilor.

Interpelata dacă legea inedită se poate aplica şi în cazul gospodinelor care gătesc şi îşi pot deranja vecinii din cauza mirosului, iniţiatoarea legii a declarat că în cazuri extreme pot intra şi gospodinele sub incidenţa actului normativ.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de bună convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Amenzile, între 30.000 şi 80.000 de lei

Totuşi, legea se poate aplica în cazul fabricilor de ciocolată sau cafea. „Mirosurile de ciocolată sau de cafea prăjită sunt considerate agreabile, dar dacă provin de la fabrici care lucrează 24/24, pot deveni foarte supărătoare, iar fabricile respective vor trebui să ia măsuri să asigure reţinerea mirosurilor”, a mai declarat Rodica Militaru.

Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

(Jurnal)