Partidul Social Democrat este singura formațiune politică din România care a luat realmente în serios cele două proiecte legislative ale #educației naționale, organizând, în toată țara, ample dezbateri și consultări publice consistente pe această temă de mare importanță pentru viitorul copiilor noștri. În urma discuțiilor purtate cu cadrele didactice, organizațiile profesionale, sindicatele, asociațiile reprezentative ale elevilor și părinților, au rezultat o serie de idei și propuneri valoroase, concretizate în cele peste 800 de amendamente depuse de PSD.
Obiectivul fundamental al întregii clase politice, dar și al societății, este 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐭𝐢𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐭𝐞, 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞, care să poată asigura învățământului românesc, în integralitatea sa, un proces educațional de calitate, nediscriminatoriu, util și stimulativ în ceea ce privește pregătirea elevilor, atât pentru parcursul viitor din viața profesională, cât și pentru evoluția personală. #Amendamentele propuse de PSD vizează creșterea calității actului educațional, prin îmbunătățirea condiției cadrelor didactice, a responsabilizării lor, dar și a dinamizării gradului de implicare al elevilor.
Susținem, spre exemplu, 𝐫𝐞𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐚𝐧𝐢, acordarea sprijinului necesar perfecționării cadrelor didactice, mai ales a celor din mediul rural, prin stimulente dedicate acestora, exmatricularea pentru comiterea unor fapte grave, interzicerea accesului cu telefonul în orele de curs, înregistrarea ședințelor cu părinții la solicitarea profesorilor, precum și susținerea dezvoltării învățământului tehnic – dual și a celui silvic.
Astfel, Comisia pentru #învățământ din Camera Deputaților a admis amendamentul PSD referitor la introducerea posibilității angajării cu jumătate de normă a elevilor la operatorii economici aflați în relație cu școlile, această activitate prestată fiind echivalată cu orele de instruire practică. Elevii care doresc să lucreze în condițiile prevăzute, precum și tutorii de la agenții economici care îi instruiesc pe copii, sunt avantajați prin scutirea de la plata impozitul pe venit.
De asemenea, tot pentru susținerea învățământului dual, s-a instituit prevederea ca 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐢 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢 și cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale.
Referitor la siguranța în școli, propunerile PSD au vizat prevenirea actelor de violență grave, prin instalarea de camere video în sălile de clasă, precum și prin acordarea de sancțiuni graduale pentru cei care comit abateri disciplinare. Aceste dispoziții se vor reglementa prin legislația secundară, deoarece scopul lor este îndreptarea elevilor, nu privarea lor de educație. În ceea ce privește asistența medicală în școli, PSD a inițiat amendamentul reintroducerii cabinetelor stomatologice în școli, pe lângă cele medicale.
Totodată, 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢, 𝐬𝐭𝐢𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧, în baza motivației conform căreia serviciile #medicale trebuie să fie accesibile tuturor elevilor, mai ales din unitățile de învățământ din mediul rural. Introducerea cursurilor de „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” este amendamentul nostru destinat susținerii elevilor din diaspora, absolut necesar copiilor care învață în școlile din afara țării sau în sistem online. În același context, dorim încurajarea liceenilor merituoși, care se remarcă prin obținerea unor rezultate deosebite în procesul de învățământ, prin introducerea claselor de excelență în licee, pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a.
Admiterea în aceste clase se va realiza în baza unor probe de verificare a cunoștințelor, conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației, precum și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională.
Acestea sunt doar câteva dintre amendamentele formulate de PSD și adoptate deja, în urma dezbaterilor, de către Comisia pentru învățământ din #Camera Deputaților. Toate amendamentele propuse de PSD provin din consultările cu societatea civila, cu reprezentanți ai cadrelor didactice, ai elevilor și părinților, ai cultelor și antreprenorilor, iar adoptarea lor de către Parlament 𝐧𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, 𝐥𝐚 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐟𝐚𝐛𝐞𝐭𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥.