Amendă de 3.000 de lei pentru cine nu completează formularul digital de intrare în România, în maxim 24 de ore

0
144

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa privind implementarea formularului digital de intrare în România. Acesta devine obligatoriu din 20 decembrie. 

Toate persoanele care intră în ţară începând de luni, 20 decembrie 2021, au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Nu este un document care împiedică circulaţia, dimpotrivă este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi DSP-urile să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 15 decembrie.

Conform acestuia, aceste formulare vor fi completate cu 24 de ore înainte de intrarea în România. „Dacă nu reuşesc să facă acest lucru pot să meargă la domiciliu, trebuie să-l completeze într-un interval de 24 de ore sub sancţiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a adăugat Rafila.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, documentul a fost adoptat deja în 18 state membre UE.

(Jurnal)