Atitudinea provocatoare a oficialilor ungari continuă de fiecare dată când aceștia au ocazia. De data aceasta Ambasadorul Ungariei la NATO i-a înmânat ministrului de Externe al Croației un atlas cu hărți din vremea „Ungariei Mari”, ce înfățișează întregul Bazin Carpatic, în care evident Transilvania era și ea integrată teritoriului ungar.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO.
„…gest provocator ce nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor” – se arată în comunicatul MAE pe acest subiect.
Ministrul croat a semnalat „cadoul ofensator” al ambasadorului ungar și a scris că gestul scandalos va fi discutat şi cu politicieni din România, Slovacia şi Slovenia.
Gestul oficialului ungur nu este izolat. În urmă cu doi ani, mai multe țări vecine Ungariei au protestat după ce premierul Viktor Orban a apărut la un meci de fotbal purtând un fular cu harta „Ungariei Mari”.
După ce Viktor Orban s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari,Ministerul român de Externe a ripostat: „Orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă”!
Totodată Viktor Orban a enervat și Ucraina cu acest fular, ce reprezintă vârful unui aisberg, după cum declara ministrul de externe slovac.
La rândul lor reprezentanții Cehiei susțin că acest subiect legat de fularul cu „Ungaria Mare” al lui Orban se va afla probabil pe agenda summitului Grupului de la Vişegrad.
Cum reacționează însă Viktor Orban în scandalul fularului…? El spune, nonșalant: „ Să nu vedem ce nu este acolo!”
Nu putem însă ca la rândul nostru să nu facem o legătură între întâlnirea recentă a premierului ungar cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cât și relația apropiată a Ungariei cu guvernul de la Moscova, context ce probabil le-au reaprins lui Viktor Orban și colegilor săi politicieni, probabil dorința de a revendica teritorii românești.
O idee ce pare a face parte din scenariul noii ordini mondiale promovate de Rusia la recentul summit BRICS.
Rusia speră ca prin astfel de întâlniri, grupul să-și crească influența la nivel global, propunând o nouă ordine mondială, inclusiv în domeniul financiar.
Este cea mai mare reuniune internațională pe care o găzduiește președintele rus de la începutul războiului din Ucraina.
Potrivit CNN, summitul vrea să scoată în evidență numărul tot mai mare de țări care speră să vadă o schimbare în echilibrul global de putere pentru a contracara direct Occidentul, potrivit CNN.
La Summit au participat președintele Chinei Xi Jinping și state precum Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt sau Etiopia…
Mai trebuie precizat și că BRICS reprezintă 30% din bogăția mondială și 45% din populația mondială!
(Florian Tincu)