Românii ar putea să se bucure de o nouă pensie!

Anton Hadăr, președintele Federației ‚Alma Mater’, a explicat cine ar putea să beneficieze de acești bani veniți în urma unei noi pensii ce ar putea să fie adăugată la noi în țară.

Se pare că pensia moștenită se va cuveni moștenitorilor legali ai unei persoane din momentul decesului, dacă sunt respectate dispozițiile referitoare la moștenire. Spre exemplu, cuantumul pensiei moștenite va avea un procent de 100% în momentul decesul unei persoane, în concordanță cu dispozițiile prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009.

Care este esența ei? Este că timp de doi ani, moștenitorii legali beneficiază de o pensie moștenită egală cu 100% din pensia celui care s-a prăpădit. Care pensie putea să fie deja atribuită persoanei respective, sau să nu fi fost la pensie.”

Sunt două articole esențiale în această propunere de lege. O dată, persoanele care decedează până la vârsta de pensionare, dar care îndeplinesc toate condițiile: stagiu complet de cotizare și așa mai departe. Cu alte cuvinte, care s-ar fi putut pensiona chiar înainte de 63 de ani.”, a spus Anton Hadăr la Realitatea Plus, citat de Kanal D.

Cine va putea beneficia de noua pensie

În cazul în care proiectul va fi aprobat, românii ar putea avea parte de o nouă pensie. Moștenitorii legali ai unei persoane ce se stinge din viață vor putea beneficia de un procent de 100% în urma pensiei moștenite.

 „La  63 ani la femei și 65 la bărbați, acestea sunt considerate limitele astăzi în România, pot beneficia urmașii lor de pensia despre care vă vorbeam, timp de doi ani, 100%. Persoanele care sunt urmași legali. Asta înseamnă soție, înseamnă copii.

Al doilea caz este invers. Ai ieșit la 63 de ani la pensie, dar în perioada asta, între 63 și 65 la doamne și între 65 și 67 la bărbați, adică vârsta de pensionare plus doi, iarăși 100%. Și articolul ultim, cei care mai pot beneficia de pensie de urmaș, copii fiind sprijiniți de această posibilitate, merge pensia de urmaș cea clasică, care este nesemnificativă față de o pensie la limită de vârstă”, a mai adăugat Anton Hadăr.

(Jurnal)