Proiectul de lege al USR prin care ar fi fost eliminate pensiile speciale a primit raport negativ de la Comisia de muncă din Senat, PSD şi ALDE votând împotriva iniţiativei legislative, în timp ce aleşii PNL şi PMP  s-au abţinut.

Comisia de muncă din Senat a dat, ieri, un raport negativ propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, propunere depusă de USR.

Proiectul de lege al USR prin care ar fi fost eliminate pensiile speciale  a primit raport negativ de la Comisia de muncă din Senat, PSD şi ALDE votând împotriva iniţiativei legislative, în timp ce aleşii PNL şi PMP s-au abţinut. „Iniţiativa USR pentru abrogarea pensiilor speciale a primit aviz negativ în Comisia de muncă din care fac parte. PNL şi PMP s-au abţinut! De fapt, nu este nici un breaking news, ci doar o zi normală în Parlamentul României“, a scris Florina Presadă, senator al USR, care a şi semnat proiectul de lege. Depusă în octombrie 2017, propunerea legislativă vizează desființarea pensiilor speciale, urmând să rămână doar două excepții: pensiile militare și pensiile magistraților. Cu alte cuvinte, dacă proiectul ar deveni lege, ar rămâne fără pensii speciale parlamentarii, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instanțele judecătorești și din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curții de Conturi și cei ai Curții Constituționale.

6 miliarde pentru pensiile speciale

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, „numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei în 2017 (…). În aceste condiții, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului (următoarea cea mai mare cheltuială fiind Sănătatea, care ocupă doar 12% din buget)”.

Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aero-nautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. Regimul pensiilor speciale nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat. Iniţiatorii proiectului, parlamentarii USR, propun restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii. Regula trebuie să fie, potrivit acestora, ”la contribuţiile egale – pensii egale”. Conform expunerii de motive, regimul pensiilor speciale ”nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate.

(Jurnal)