Sâmbătă după-amiaza a fost confirmat primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA) la nivelul județului Giurgiu, în gospodăria unui cetățean din satul Brăniștari, comuna Călugăreni. Omului i-au murit, în ultima vreme, mai multe animale, dar a ținut acest lucru ascuns de autorități, doar vineri, 7 septembrie, anunțând autoritățile sanitar-veterinare de decesele animalelor sale. În urma analizelor, s-a confirmat suspiciunea de PPA la nivelul gospodăriei respective.

„În conformitate cu adresa DSVSA Giurgiu nr. 15861 din 08.09.2018 privind confirmarea focarului de pestă porcină africană în satul Brăniștari, comuna Călugăreni, prin buletinul de analiză emis de Institutul de Diagnostic de Sănătate Animală București, s-au dispus următoarele măsuri:

  1. Închiderea târgului din localitatea Călugăreni, precum și a celui din orașul Bolintin Vale, pe o perioadă nedeterminată;
  1. Instituirea unor filtre de control rutiere și filtre de dezinfecție, formate din 4 reprezentanți ai D.S.V.S.A. Giurgiu, 2 reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu și 2 reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu.

Prezentele măsuri dispuse de către președintele C.J.S.U. au fost transmise și către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență de la nivelul județului Giurgiu, în scopul aducerii la cunoștința locuitorilor de la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale”, se arată într-un comunicat al CJSU Giurgiu.

În funcție de evoluția situației din localitate, se va lua o decizie și în privința eutanasierii sau nu a celor 300 de animale înregistrate în localitatea Brăniștari, în gospodăriile populației.

(Jurnal)