Românii din diaspora votează la alegerile prezidenţiale 2019, în premieră, timp de trei zile, de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie.

În prima zi de vot, secțiile din străinătate se deschid la ora 12.00 (ora fiecărei tări), iar în celelalte două zile, votarea va începe la ora 07.00.

Votul din diaspora a început, prima secție de votare care și-a deschis porțile fiind în orașul australian Auckland, Noua Zeelandă, la ora 1.00, ora României. Au urmat secțiile de votare, șase la număr, din Australia, relatează Digi24.

 Următoarele secţii de votare s-au deschis în Australia – la 03.00 ora României, Japonia – la 05.00 ora României, China, Singapore, Filipine -la 06.00 ora României.

O altă noutate la aceste alegeri este că programul de votare la secțiile din străinătate se poate prelungi până la ora 23.59, în toate cele trei zile în care se desfășoară scrutinul în diaspora.

O premieră pentru alegerile din România este și votul prin corespondență, o procedură care se aplică începând din acest an. 41.003 români s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale 2019.

În străinătate pot vota toţi românii care în ziua alegerilor se află în afara țării, indiferent dacă sunt domiciliați, rezidenți sau turiști în alte state.

(Jurnal)