Alegeri prezidenţiale 2019. BEC a decis ordinea pe buletinele de vot: Care sunt primii cinci candidaţi

0
170

Biroul Electoral Central a tras la sorți poziția pe buletinele de vot a candidaților pe buletinele de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie. Președintele Klaus Iohannis se va afla pe prima poziție, iar pe ultima este Alexandru Cumpănașu.

Potrivit legii, tragerea la sorți se face în două etape. Primele poziții sunt trase la sorți dintre candidații partidelor parlamentare.

Astfel, după prima etapă, pozițiile de la începutul buletinului de vot sunt ocupate, în ordine: Klaus Iohannis (PNL) Theodor Paleologu (PMP) Dan Barna (USR-PLUS) Kelemen Hunor (USMR) Viorica Dăncilă (PSD).

În a doua etapă s-au tras la sorți pozițiile ocupate de către candidații independenți sau cei ai partidelor neparlamentare, iar rezultatele pentru pozițiile 6-14 sunt următoarele: Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitatea Națională) Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) John-Ion Banu (Partidul Noua Românie) Mircea Diaconu (Alianța UN OM) Bogdan Stanoevici (independent) Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) Alexandru Cumpănașu (independent) Mircea Diaconu este susținut de către două partide cu reprezentare parlamentară (ALDE și Pro România), însă a fost inclus în a doua etapă a tragerii la sorți deoarece ALDE nu mai are grupuri parlamentare proprii, iar Pro România nu a participat la alegerile din 2016.

Vineri, BEC a respins candidaturile lui Radu Moraru, Nicolae George Epurescu, Marin Duţă şi Zamfir Bogdan Mihail. Biroul Electoral Central (BEC) ar fi trebuit să stabilească, vineri, prin tragere la sorţi, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din data de 10 noiembrie.

Biroul a decis însă să amâne cu o zi tragerea la sorți până când Curtea Constituțională va soluționa toate contestațiile depuse la deciziile BEC.

(Jurnal)