Aspiratoare stradale, piste de biciclete, aplicații pentru nevăzători, mobilier urban cu încărcare solară, grădini și galerii urbane, competiții sportive, proiecte de tip smart school sau e-learning, sunt câteva dintre tipurile de proiecte implementate deja în țară, cu implicarea directă a cetățenilor, în cadrul unui mecanism de bugetare participativă.

„De anul acesta și Primăria Municipiului Giurgiu implementează un astfel de mecanism aprobat și de consilierii locali, prin proiectul European Mecanisme și Proceduri Administrative Moderne în Primăria Giurgiu (MEPAM), finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Prin implicarea comunității vor fi stabilite prioritățile pentru o mai bună transparență a procesului decizional de la nivelul administrației publice. Concret, prin acest proces, giurgiuvenii vor avea șansa să contribuie activ în administrarea orașului, iar participanții pot fi atât din categoria persoanelor fizice, cât și juridice (structuri asociative, ONG, fundații).

Proiectele vor fi depuse, analizate, evaluate si ulterior declarate câștigătoare și implementate cu finanțare de la Primaria Giurgiu, inițiatorul având calitatea de observator, sponsor sau voluntar.

Domenii stabilite pentru primul ciclu, pentru a finanța proiecte gândite de membrii comunității, sunt:

1. Infrastructură stradală

2. Amenajarea spațiilor verzi

3. Mobilitate, accesibilitate străzi

4. Amenajarea spațiilor publice, mobilier urban

5. Activități educaționale

6. Activități culturale

7. Social

8. Sănătate

9. Activități sportive

10. Protecția mediului

11. Digitalizare

În acest moment se parcurg pașii pentru operaționalizarea procesului (platformă, acte normative, creare structuri de coordonare și funcționare) și mai multe informații vor fi încărcate progresiv pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial al instituției.

Ideea ta poate deveni proiectul nostru și se poate înscrie în lista obiectivelor de investiții din orașul nostru!”, informează Biroul de Presă al Primăriei municipiului Giurgiu.

(Jurnal)