Zeci de mii de români au luat cu asalt, în ultimele zile, Camerele de Gardă, cu simptome de la simple răceli până la suspiciuni de gripă. Peste o mie au fost, deja, diagnosticați cu gripă, iar alte șapte persoane și-au pierdut, deja, viața din cauza acestui virus.

La nivelul județului nostru, după cum precizau surse din cadrul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, în săptămâna 21 – 27 ianuarie, situația infecțiilor acute de căi respiratorii superioare (IACRS) se prezintă astfel, pe grupe de vârstă: 0 – 1 an: 48 de cazuri, 2 – 4 ani: 76 de cazuri, 5 – 14 ani: 163 de cazuri, 15 – 49 ani: 89 de cazuri, 50 – 64 de ani: 17 cazuri și peste 65 de ani: 12 cazuri. În ceea ce privește situația cazurilor de pneumonii înregistrate în aceeași perioadă analizată, tot pe grupe de vârste, acestea se prezintă după cum urmează:  0 – 1 an: 3 cazuri, 2 – 4 ani: 10 cazuri, 5 – 14 ani: 19 cazuri, 15 – 49 ani: 8 cazuri, 50 – 64 de ani: 3 cazuri și peste 65 de ani: 6 cazuri.

De la săptămână la săptămână, numărul – atât al IACRS-urilor, cât și al pneumoniilor, este în creștere, și, așa cum spun și reprezentanții Ministerului Sănătății, încă nu am atins vârful de sezon al gripei. Din fericire, la Giurgiu nu a fost înregistrat, până în prezent, niciun caz de gripă. Pe de altă parte, numărul ieșit din comun de ridicat al cazurilor de viroze pe grupa de vârstă 5 – 14 ani, este legat de faptul, în primul rând, că cei mici sunt mult mai vulnerabili, apoi este vorba despre colectivitate – este grupa în care toți urmează o formă sau alta de învățământ – și, nu în ultimul rând, faptul că părinții îi duc la medic la primele semne de răceală”, mai spuneau aceiași reprezentanți ai DSP Giurgiu.

Pe de altă parte, în ceea ce privește prezentările la Camera de Gardă a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, în intervalul 24 – 28 ianuarie, un număr de 12 adulți au fost diagnosticați cu IACRS, 21 cu pneumonii și alți trei adulți au prezentat sindrom gripal.

În ceea ce privește copiii, cazurile de IACRS prezentate la UPU în intervalul amintit a fost de 64, alți 10 micuți au fost diagnosticați cu pneumonie, și niciunul nu a prezentat sindrom gripal.

Din fericire, către spitalele de boli infecțioase din Capitală nu au fost direcționat niciun caz în intervalul analizat.

(Jurnal)