afectiuni-respiratoriiNumărul de viroze respiratorii este mai mare faţă de perioada similară a anului precedent din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. Aproape 72 de mii de români s-au prezentat săptămâna trecută la medic cu infecţii respiratorii acute, creşterea fiind de aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru a afla care este cauza apariției virozelor respiratorii, cum se manifestă acestea, dar și în ce constă tratamentul aferent vindecării, ne-am adresat medicului specialist în medicina de familie, Mădălina Mina, care, cu binecunoscuta sa amabilitate, a răspuns solicitării, declarându-ne:

Virozele respiratorii sunt determinate de infecția organismului cu un virus. Cele mai frecvente în această perioadă sunt rhinovirusurile și virusurile gripale. Perioada scursă între contactul cu virusul si manifestarea simptomelor se numește „perioadă de incubație” și are durata de 7-10 zile. La cabinet, în ultima vreme, se înregistrează aproximativ 5 cazuri noi , pe zi, cele mai multe fiind forme ușoare, cu remisie în câteva zile. Manifestările virozelor pot varia de la tuse, strănut, faringită („roșu în gât”, răgușeală), febra moderată, până la dureri musculare, frisoane, afectare pulmonară și suprainfecție bacteriană, mai ales în cazul pacienților care mai asociază și alte boli (astm, bronșită cronică, etc). Viroza de anul acesta are ca particularitate asocierea simpromelor digestive: greață și/sau scaune moi.

În ceea ce privește categoriile de persoane cele mai predispuse în acest sens, dr. Mina ne-a precizat: Predispoziția de a contracta virozele crește odată cu numărul de persoane cu care intrăm în contact, astfel încât, persoanele care fac parte din colectivitaăți (școli, grădinițe, birouri cu mult personal, etc) au șanse mai mari să contracteze o infectie virală. O atenție deosebită trebuie acordată contactului persoanelor bolnave cu copiii mici (până într-un an), cu persoanele tarate (neoplasme, boli cronice slab controlate) sau vârstnice, acestea prezentând un risc mai mare să dezvolte forme severe.

Referitor la tratamentul virozelor respiratorii, am fost informați că acesta este unul simptomatic: scăderea temperaturii corporale dacă aceasta depășește 38 grade Celsius (Atentie! – la copii, temperatura măsurată intrarectal este considerată normală până la 38.5 grade Celsius), fie cu antitermice, fie cu băi a căror temperatură o reducem progresiv; soluții nazale pentru reducerea secrețiilor și siropuri de tuse când este cazul.

Totodată, dr. Mina a subliniat că tratamentul cu antibiotice este inutil când avem infecție virală, iar în cazul suprainfecției bacteriene, medicul va decide antibioticul necesar.

Virozele simple, fiind determinate de virusuri ce își modifică frecvent structura (chiar și de câteva ori în cadrul aceluiași sezon), pot fi prevenite prin măsuri de igienă: spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor, acoperirea gurii și a nasului în timpul strănutului (de preferat cu un șervetel, nu cu mâna), evitarea contactului cu persoane bolnave, păstrarea copilului la domiciliu când manifestă simptomele virozelor. Pentru una dintre cele mai severe infecții virale, și anume gripa, există vaccin care poate, în mare măsură, să prevină apariția bolii. Este recomandat tuturor pacientilor, excepție făcând gravidele în primul trimestru și pacienții alergici la ou. Perioada optimă de vaccinare este octombrie-noiembrie, înainte de răspândirea virusului în rândul populației, ne-a mai spus dr. Mădălina Mina. 

(Teodora Nicolau)