Obiectul de activitate al firmei mai sus menționate este confecționarea jocurilor și jucăriilor, însă produsele comercializate se diferențiază pe piață prin încadrarea într-o nișă aparte. Sunt confecționate diverse modele de păpuși îmbrăcate în costum național românesc. Realizate din material textil, umplute cu vatelină superball, antialergică, fără componente atașate care să pună în pericol siguranța copiilor, aceste jucării sunt ideale pentru cei mici, încă de la vârste foarte fragede.
Jucăriile pufoase și viu colorate aduc bucurie copiilor, dar au și un rol educativ – îi învață să păstreze tradițiile noastre românești. „Costumul popular românesc constituie o emblemă de recunoaștere a identității etnice a poporului român”, se menționează pe website-ul oficial al firmei, care are rolul și de magazin online. Astfel de păpuși tradiționale sunt apreciate inclusiv de colecționarii de asemenea produse, cât și de persoanele care vor să le folosească drept decorațiuni în locuința personală.
Păpușile Maria și Ion, pentru românii de pretutindeni
Afacerea a beneficiat inclusiv de finanțare prin fonduri de la Uniunea Europeană și are perspective de creștere atât pe plan național, cât și în afara țării, datorita interesului mare al românilor plecați peste hotare de a menține legătura cu tradițiile românești. Fondatoarea afacerii, Alina Grigorov, explică faptul că încă din anul 2020 a început colaborări cu români plecați în străinătate, care au dorit ca și copiii lor și ai prietenilor lor să se joace cu păpușile Maria și Ion. Astfel, rezultatele acestui business românesc aduc beneficii și diasporei, ținând conectați românii cu spiritul național.
Cum se vând produsele, online și offline
Pe o piață cu multe jucării produse ieftin în special în Asia, cu importatori capabili să susțină campanii ample de promovare și să asigure o distribuție largă la nivel național, vânzarea produselor confecționate de Deco Art Păpuși Tradiționale reprezintă o provocare continuă.
Păpușile tradiționale nu au parte de mediatizare suficientă, iar vânzarea se face în principal la târguri cu produse tradiționale precum cele de la Muzeul Țăranului Român (unde există posibilitatea clienților de a interacționa cu produsele), pe platforme online de tip marketplace și prin magazinul online propriu. În prezent, vânzările pe internet sunt inferioare celor realizate la evenimente de specialitate. Promovarea produselor, inclusiv pe Facebook, este realizată fără un buget de promovare. Pandemia a afectat puternic vânzările în ultimii doi ani, chiar când afacerea începea să crească, tocmai pentru că baza a fost reprezentată de comerțul clasic și nu de cel online.
Păpuși tradiționale românești pe Stilulmeu.ro
De curând, păpușile îmbrăcate în costum național românesc confecționate local de către SC Deco Art Păpuși Tradiționale SRL sunt disponibile și pe noua platformă Stilulmeu.ro, portal de comerț electronic cu algoritm de personalizare a cumpărăturilor dedicat producătorilor și comercianților locali de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, decorațiuni interioare, cadouri, din regiunea Sud-Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman). Firma este o întreprindere socială care reinvesteste 90% din profit în scop social, iar 2 dintre cei 5 angajați ai firmei provin din categorii vulnerabile.
„Din Regiunea Sud-Muntenia urmărim să înscriem în platformă producători/comercianți locali, afaceri de familie, ateliere meșteșugărești, etc. Dorim să spijinim acest segment de piață întrucât majoritatea acestor mici antreprenori nu dispun de cunoștințe și fonduri necesare pentru a-și promova în mod corespunzător și eficient produsele. În același timp prin crearea acestei platforme dorim să susținem activ economia locală și produsele autohtone”, explică cei de la Stilulmeu.ro, proiect de economie socială ce are ca scop creșterea gradului de competitivitate a producătorilor și comercianților locali.
Alina Grigorov, antreprenoarea din spatele Deco Art Păpuși Tradiționale, salută inițiativa Stilulmeu.ro, pe care o consideră o oportunitate foarte bună pentru orice IMM axat pe producție în România. Întreprinzătorii pot avea parte de susținere, de beneficii de promovare online, într-un context în care acest canal media și de vânzări devine tot mai relevant pentru publicul modern. Alina Grigorov speră astfel într-o revigorare a vânzărilor de păpuși tradiționale în perioada următoare, de această dată prin digitalizarea segmentului de comercializare.