Miercuri , 11 ianuarie, în câteva orașe din țară (Cluj, București…) cetățenii au ieșit în stradă demonstrând împotriva încercării avocatului poporului, Victor Ciorbea, de a convinge Curtea Constituțională de a se adopta legea amnistiei și grațierii. Reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților au avut o întâlnire cu ministrul Justiției, Florin Iordache, în cadrul căreia au precizat că resping adoptarea unei legi privind amnistia, iar o eventuală lege a grațierii trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și să excludă infracțiunile de corupție.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au subliniat că amnistia și grațierea sunt două instituții diferite, cu meniri diferite și efecte diferite.
Astfel, dacă grațierea are ca efect ”iertarea de pedeapsă” și este folosită, într-adevăr, și ca soluție în cazul suprapopulării penitenciarelor, pedeapsa aplicată nemaiexecutându-se, în cazul amnistiei efectele sunt mult mai puternice. Amnistia e o cauză de încetare a procesului penal și șterge consecințele acestuia, inclusiv pedepsele complementare, acordându-se, de regulă, pentru anumite tipuri de infracțiuni, la schimbarea unor regimuri politice, când noua viziune ori noua realitate impune iertarea lor. Ca atare, este evident că justificarea amnistiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals și folosit periculos în acest context, astfel încât asociațiile resping categoric o astfel de măsură, declară magistrații.
CORUPȚII – excluși de la grațiere!
În ceea ce privește o eventuală grațiere, UNJR susține că această măsură este justificată de supra-aglomerarea și condițiile inumane din penitenciare, lucru evidențiat de repetatele condamnări la CEDO.
„În opinia UNJR și AMR, o eventuală lege de grațiere trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și care să excludă infracțiunile de corupție. În vederea găsirii celei mai bune forme pentru o asemenea lege a grațierii ar fi binevenită o dezbatere publică, purtată cu argumente factuale și raționale”, au mai spus magistrații.
De precizat că discuția pe cele două legi a iritat foarte tare opinia public, lucru care a făcut ca în câteva orașe importante din țară, unii dintre cetățeni să iasă în stradă cerând demisia lui Victor Ciorbea, avocatul poporului, acuzat de obediență față de politic și respectiv față de cei ce au venit la guvernare.
(Jurnal)