Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat, miercuri, inițiativa legislativă semnată de șapte liberali, potrivit căreia criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat.

Parlamentul a înăsprit condițiile pentru liberarea condiționată a infractorilor din închisori. Mai mult, cei condamnați pentru viol, omor sau corupere sexuală de minori nu vor mai putea fi eliberați înainte de termen.

Legea care face mai dificilă eliberarea infractorilor din închisori a fost inițiată de mai mulți parlamentari PNL și a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaților.

Potrivit actului normativ, nu vor mai putea beneficia de liberare condiţionată infractorii condamnaţi pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă doar dacă cel condamnat a executat efectiv cel puțin 25 de ani de închisoare.

O altă dispoziție a legii prevede că, pentru a fi eliberat din închisoare, un infractor condamnat la sub 10 ani de detenție trebuie să fi executat trei pătrimi din pedeapsă, iar unul condamnat la peste 10 ani, trebuie să fi stat după gratii minimum patru cincimi din durată.

Doar dacă cei condamnați au peste 65 de ani condițiile sunt mai laxe și anume: dacă au fost condamnați la sub 10 ani de închisoare, pot fi liberați condiționat dacă au efectuat două treimi din pedeapsă, iar vârstnicii condamnați la peste 10 ani pot ieși după efectuarea a minimum trei pătrimi.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând a fi trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare.

În ultimele zile, a provocat stupoare cazul unei fete de 17 ani care se zbate între viață și moarte după ce a fost incendiată de un individ într-o comună grojeană.

Bărbatul este recidivist, fiind condamnat la închisoare pentru 4 crime.

Autoritățile verifică cum a fost posibilă eliberarea unui individ atât de periculos.

În plus, deși a fost reclamat pentru viol, pe numele lui Ion Turnagiu nu a fost emisă vreo restricție.

Contactat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la langă Judecătoria Vânju Mare, instituție care are în lucru dosarul de viol, nu a putut oferi o explicație pentru lipsa vreunei măsuri preventive.

Agresiunea sexuală a fost reclamată la 9 iunie.

Ulterior, agresorul a mers la locuința fetei, a stropit-o cu benzină și i-a dat foc.

Cu răni pe 90% din suprafața corpului, fata respiră cu ajutorul aparatelor, fiind internată la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Mehedinți, Andreea Rădoi, spune că dosarul penal pentru viol a fost deschis chiar în ziua depunerii plângerii, dar mai departe, ce a făcut procurorul care a preluat cazul nu este clar.

Dosarul a rămas deschis chiar dacă, la expertiza medico-legală, nu s-a dovedit că fata fusese agresată sexual.