La data de 1 octombrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, Asociația ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din Giurgiu a desfăşurat mai multe activități caritabile, civico-sociale şi de educaţie pentru sănătate, în cadrul PROGRAMULUI STRATEGIC AL ASOCIAȚIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA pentru anul 2021. 

La începutul programului de activități, preşedinta asociaţiei, prof. univ. dr. MARIANA IANCU a informat participanţii, membri şi voluntari ai Asociației ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, cu privire la semnificaţia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice şi a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, despre drepturile persoanelor vârstnice stipulate în rezoluția Națiunilor Unite 46/1991 cu titlul ˮPrincipiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”, despre regulile de prevenție și combatere a cancerului mamar, despre activităţile derulate.  Au fost distribuite flyere despre  cancer și îndeosebi despre cancerul la sân.

În continuare, preşedinta Asociației ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu a dăruit 20 de pachete cu produse alimentare (ulei, făină, zahăr, mălai, orez, nectar de portocale) unor persoane vârstnice din Giurgiu, provenite din grupuri dezavantajate, cum este şi cel al pensionarilor.

Programul de activități a cuprins și identificarea unor probleme sociale ale vârstnicilor giurgiuveni, prin discutarea lor cu președinta asociației, Iancu Mariana, unele dintre probleme fiind notate în fișe de agendă publică, în vederea semnalării lor la instituțiile abilitate ale statului, fiecare participant primind şi câte o carte de vizită pentru comunicările viitoare.

Au fost identificate mai multe probleme ale pensionarilor, ca de exemplu: pensiile foarte mici, necorelate cu explozia de prețuri la facturile la utilități, la alimente și la alte produse de bază necesare traiului de zi cu zi; lipsa sprijinului financiar din partea statului român pentru pensionarii cu pensii mici, care nu pot să-și susțină financiar tratamentele și îngrijirile medicale; discriminarea între pensionarii din armată în ceea ce privește valoarea pensiei, în funcție de data ieșirii la pensie, fiind colonei care au ieșit la pensie mai demult și au o pensie mult mai mică față de pensia unui sergent care a ieșit la pensie recent; nevoia de scădere a vârstei de pensionare anticipată, luându-se în calcul și starea de sănătate mai precară, fiindcă pensionarea pe caz de boală se face doar în anumite situații grave, fiind destule persoane bolnave care nu se pot pensiona pe caz de boală; neplata restanțelor din recalcularea pensiilor care au fost greșit calculate etc.

Pentru toate problemele identificate, Asociația ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA va elabora petiții, sesizări pe care le va înregistra la instituțiile abilitate ale statului, în vederea rezolvării lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Președinta Asociației ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu face apel la Guvernul României să rezolve problemele pensionarilor, să crească pensiile prin indexarea lor cu fiecare etapă de creștere a prețurilor, să acorde ajutor financiar pensionarilor nevoiaşi şi grav bolnavi, să scadă vârsta de pensionare anticipată, să modifice Legea privind pensiile militare de stat şi să decidă recalcularea pensiilor pensionarilor din armată cu studii superioare şi grad de ofiţeri, astfel încât să nu mai fie aberaţia ca un colonel de armată să aibă pensia în valoare aproximativă la jumătate din pensia unui subofiţer pensionat recent etc.

De asemenea, preşedinta asociaţiei, prof. univ. dr. MARIANA IANCU solicită Consiliilor Locale să sprijine financiar cazurile sociale defavorizate de persoane vârstnice din bugetul de asistenţă socială şi pensii.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, Asociația ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA le urează din toată inima tuturor persoanelor vârstnice un călduros ˮLA MULȚI ANI!ˮ, viață lungă și activă, plină de sănătate, trăită în pace și prosperitate!

(Preşedinta Asociației ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA  : Prof. Univ. Dr. Mariana Iancu)