Comisia Iordache a întocmit raport de admitere a modificărilor aduse la Codul penal. Astfel Grupul infracțional organizat a fost redefinit… 

Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare – se precizează în noile modificări.

În schimb, ultrajul a fost înăsprit și se pedepsește acum cu închisoare,nu cu amendă,dacă infracțiunea este comisă împotriva unui polițist, jandarm sau militar aflat în exercițiul funcției.

Modificările privind abuzul în serviciu au fost  și ele votate în comisia specială condusă de Florin Iordache. Astfel, abuzul în serviciu a fost redefinit şi a fost impus un prag de 1.900 de lei.

Opozitia acuză Puterea că prin actuala formă a legii mai multe dosare vor fi închise.  Au fost 13 voturi pentru, șapte împotrivă și două abțineri.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a decis, luni, și abrogarea articolului 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu.

Comisia Iordache a decis și modificarea articolului 269 din Codul penal referitor la favorizarea făptuitorului. Astfel, Comisia a decis că favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte, în condiţiile în care forma actuală a articolului prevede că favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie.

De asemenea, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte ca organul penal să fi fost sesizat, dar nu la mai mult de un an de la săvârşirea faptei.

La articolul 290 privind darea de mită, în forma actuală se precizează că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta”. 

Modificare articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că la propunerea deputatului UDMR, Marton Arpad, divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă funcţionarul public se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum acesta ar fi fost condamnată riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice pedeapsa se măreşte cu o treime.

(Jurnal)