Programul Rabla pentru electrocasnice, prin care aparatele electrocasnice uzate pot fi înlocuite cu unele mai performante din punct de vedere energetic, s-a lansat oficial vineri, 24 mai.

Faţă de anul trecut, sunt incluse în program mai multe tipuri de electrocasnice. Astfel, pe lângă frigiderele, maşinile de spalat rufe şi aparate de aer condiţionat, vor fi acordate acum vouchere şi pentru televizoare şi maşini de spalat vase, conform unui comunicat publicat de Ministerul Mediului.

De asemenea, ca urmare a cererii ridicate, au fost dublate fondurile alocate programului, la 40 de milioane de lei. Valoarea voucherelor pentru frigidere este cuprinsă între 300 si 400 de lei, pentru maşinile de spălat rufe se acordă între 200 şi 300 de lei, iar pentru televizoarele performante date la casat românii pot obţine şi 500 de lei.

Valoarea voucherelor pe categorii de electrocasnice

Voucherele se vor acorda astfel:

  • maşini de spalat rufe cu eficienţa energetică A++ 200 de lei
  • maşini de spalat rufe cu eficienţa energetică A+++ 300 de lei
  • maşini de spalat vase cu eficienţa energetică A++ 300 de lei
  • maşini de spalat vase cu eficienţa energetică A+++ 400 de lei
  • aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la racire (A+++/ A++) 400 de lei
  • frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++ 300 de lei
  • frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A+++ 400 de lei
  • televizoare cu eficienţa energetică A 200 de lei
  • televizoare cu eficienţa energetică A+ 500 de lei

Persoanele care doresc să achiziţioneze electrocasnice prin acest program trebuie să completeze formularul disponibil pe site-ul Agenţiei Fondului pentru Mediu.

Aparatul vechi trebuie să fie predat în momentul în care cumpărătorul intra în posesia produsului nou. În cazul produselor voluminoase, aparatul dat spre casare va fi ridicat de curier odată cu livrarea noului echipament.

Valoarea voucherului este scazută din preţul aparatului nou eligibil, care trebuie să fie un aparat echivalent cu cel predat. Excepţie fac mașinile de spălat vase, care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt tip de produs electrocasnic din program.

Anul trecut, cele 20 de milioane de lei alocate au fost epuizate în numai trei zile, fiind cumpărate 12.900 de echipamente electrice şi electronice şi tot atâtea echipamente casate.