A început acţiunea de blocare a roţilor celor parcaţi neregulamentar. Primele vizate: staţiile de autobuz şi locurile cu circulaţie intensă

1
245

Cu asemenea replici s-au confruntat, încă de luni, 7 august, angajaţii Direcţiei Poliţiei Locale Giurgiu, care au început acţiunea de sancţionare şi blocare a roţilor celor care staţionează în locuri nepermise.

Asemenea acţiuni vor avea loc în fiecare zi, în special în zonele staţiilor de autobuz, unde mulţi „bizoni” se consideră stăpâni şi opresc, îngreunând astfel accesul mijloacelor de transport şi al pasagerilor acestora.

La o asemenea acţiune au participat şi reporterii publicaţiei noastre marţi, 8 august, când, într-un interval de numai 90 de minute, peste 15 şoferi indisciplinaţi au fost sancţio-naţi cu amendă de 290 de lei. Mai mult, pentru trei chiar s-au montat şi blocatoare de roţi, urmând ca aceştia să vină la sediul Poliţiei Locale, unde li se va întocmi procesul verbal de amendă, ne spunea Lazăr Ciobanu, directorul DPL Giurgiu.

Ce justificări au şoferii…

După ce şi-au încercat „norocul” cu „hai, domnu’ poliţist, că nu am ştiut că nu am voie să opresc aici…”, unii dintre cei sancţionaţi au încercat inclusiv varianta cu „Ştiţi cine sunt eu? Ştiţi pe cine cunosc?”. Numai că, se pare, asemenea replici au început să nu mai aibă efect în urechile celor care au pornit pe drumul instituirii ordinii în circulaţia din municipiu. De altfel, mulţi dintre cei surprinşi în flagrant spuneau, nonşalanţi, că ei au oprit acolo, în staţie, doar ca să îşi ia un pachet de ţigări.

Alţii, cu mai mult tupeu, comentau că nu sunt locuri de parcare unde să îşi lase maşinile şi că ei opresc acolo de când lumea, şi nu le-a mai spus nimeni nimic…sau că nu au văzut indicatorul de „staţionarea interzisă”, aflat fix lângă maşina lor.

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Deşi s-au încercat intervenţii pe diferite filiere ca procesele verbale de amendă să nu fie puse în aplicare, nu s-a ţinut cont. Mai mult, primarul Nicolae Barbu spunea, cu ceva timp în urmă, la momentul aprobării regulamentului de blocare, ridicare şi depozitare al autoturismelor parcate neregulamentar pe raza municipiului Giurgiu, că nu va pleca urechea la nicio intervenţie, a nimănui, pentru vreo anulare de proces verbal. Ba, din contră, spunea Nicolae Barbu la vremea respectivă, să nu cumva să se afle că s-a făcut vreo ilegalitate în acest sens, că nu va fi bine de cel care a comis-o.

Pe de altă parte, directorul DPL, Lazăr Ciobanu, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”:

„A început să îmi sune telefonul de la a doua maşină blocată, luni…numai că, aşa cum am mai spus-o şi altă dată, trebuie să facem ceva cu circulaţia haotică din municipiu. Există legi, există hotărâri ale consiliului local, şi toate acestea trebuie respectate. Să înţeleagă, odată pentru totdeauna, participanţii la trafic, că noi nu vânăm greşelile, nu avem plan de sancţiuni, ci aplicăm legea. Dacă dumnealor respectă re-gulile de circulaţie, normal că noi nu avem niciun motiv să îi sancţionăm”, mai spunea Lazăr Ciobanu.

Amenda pentru parcarea neregulamentară este de 290 de lei, cu posibi-litatea achitării în 48 de ore a jumătate din valoarea acesteia. Pentru cei ale căror roţi au fost blocate, se impune o taxă suplimentară de 200 de lei, pentru blocare-deblocare roată. În cazul în care vreun teribilist îndrăzneşte să distrugă blocatorul de roată, pe lângă dosarul penal de distrugere care i se întocmeşte, i se mai aplică şi o amendă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de lei.

(Jurnal)

1 COMENTARIU