
Despăgubirile efective acordate cresătorilor de animale pentru porcii sacrificați în urma depistării pestei porcine africane (PPA), sunt efectuate de către Direcția de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Giurgiu – ne spunea Petra Ochișor, director al Direcția pentru Agricultură a Județului Giurgiu (DAJ). Fundamentarea documentației ce trebuie depusă în vederea despăgubirii, constă în evaluarea făcută de către Comisia, stabilită prin Ordin de Prefect al județului Giurgiu. La baza stabilirii prețului pe kilogram, cât și pe categorie de animale ( de ex. Scroafă gestantă), au stat sumele transmise de către Direcția de Statistică județeană Giurgiu și de Primăriile ce dețin târguri pe suprafața localității, acolo unde, evident , se comercializează animale .
Directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor, ne mai spunea că persoanele cărora li s-au evaluat porcii sacrificați, au semnat, și respectiv au luat la cunoștință despre elementele ce au stat la baza evaluării animalelor (greutatea, categoria și prețul) în vederea stabilirii valorii totale a despăgubirii.
Exemple:
O scroafă gestantă de 150 de kg. al cărei preț de carne , pe kilogram este de 12 lei, va fi evaluată la valoarea de 1800 lei;
Un porc de până în 100 kg. al cărui kilogram de carne se vinde cu 10 lei/kg va fi evaluat la 1000 de lei;
Un porc de peste 100 kg. cu prețul de 9 lei/kg de carne în viu, va fi evaluat la 900 lei.
(Jurnal)