Numărul 119 al revistei de istorie, literatură și educație artistică, VALAHIA, v-a pregătit și  data aceasta mai multe surprize. Una dintre ele este materialul inedit oferit de Emil Păunescu despre  ” Cetățeni de onoare ai municipiului Giurgiu ”, o primă parte a unei liste lungi de personalități cărora le-a fost acordat această recunoaștere a valorii lor, a respectului cetățenilor  comunității giurgiuvene, încă din vremurile  de după primul război mondial. Memorabilă este  întâlnirea pe care v-o propunem cu tablourile artistei plastice prof. Elena Cioclu în cadrul unei expoziții deschise recent în Capitală.

Redactorul șef al publicației , Mircea Alexa, este la rândul său , autorul unei lecții de istorie plină de dinamism – ”Alba Iulia în anul Centenar” – surprinzându-ne,  ca de obicei prin rigurozitatea  și exactitatea datelor  în contextul  descrierii unor repere istorice cu ocazia unei excursii de documentare în Alba Iulie, orașul Unirii.

Colonel în rezervă Tudor Cristea își continuă periplul faptelor de eroism ale ostașilor români (”Eroi ai neamului”) în timp ce Iulia Răbâncă începe un lung și interesant serial în care ne prezintă așezările neolitice și eneolitice din sudul Munteniei, respectiv județul Giurgiu.

Din revistă nu lipsesc subiecte provocatoare cum este  cel despre Istoria leului românesc, dar și răspunsuri la o serie de dileme extrem de gustate de cititorii unui asemenea gen de literatură, gen: De unde provine numele de România? , ”Cine a fost cel mai mare bețiv domnitor al Moldovei” , ”Cum a devenit România întreagă” sau ”De ce nu le era dacilor teamă de moarte!”

Din revistă nu lipsesc versurile, cunoscuta rubrică despre publicațiile apărute de-a lungul vremii la Giurgiu, susținută de Mircea Alexa și mult așteptata continuare a vizitelor pe plajele însorite ale stațiunilor apărute în perioada de început a  anilor 1900 în împrejurimile orașului Constanța.

Și tot din paginile revistei veți afla cine a fost  croitorul  care a dus moda experimentată la București tocmai pe bulevardele New Yorkului…

Un număr de revistă care mai conține în cuprinsul ei multe alte surprize pe care sperăm să le descoperiți cu plăcere. Lectură plăcută!

(KroniKar)