Luați-vă autoturisme  prin  Programul Prima Mașină !

0
529

Programul Prima Maşină, gândit pentru stimularea cumpărării de mașini noi de către tineri, primește 10 de milioane de lei anul acesta ca plafon pentru garantarea creditelor.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat în luna aprilie 2015, când a fost alocat un plafon total al garanțiilor în valoare de 350 milioane lei. Pentru că nu a avut succesul scontat, în 2017 programul Prima Maşină a primit o alocare de 50 milioane de lei. Şi mai puţini bani sunt prevăzuţi în bugetul pentru 2018: doar 10 milioane lei.

Programul Prima Maşină se adresează celor care vor un autovehicul cu un preț de maximum 50.000 de lei. Avansul minim pe care clientul trebuie să îl achite este de 5%, iar dobânzile impuse de bănci sunt mai mici decât cele practicate în cazul altor tipuri de servicii de creditare.

Deşi programul Prima Maşină nu a avut un mare succes pentru că suma maximă acceptată este de 50.000 lei pe piaţă se pot găsi suficiente oferte care să fie atractive pentru cei care vor o maşină nouă.

Acte necesare pentru programul Prima Maşina

Pentru a obţine un credit auto garantat de stat, doritorii trebuie să obţină următoarele documente:

  • documentul de identitate a beneficiarului, precum şi documentele de identitate ale codebitorului/codebitorilor garant/ţi, după caz
  • factura proforma emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Factura proforma emisă de vânzător va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare faptul că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5
  • ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanţe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat. În cazul în care beneficiarul înregistrează datorii, certificatul este însoţite de copie certificată pentru conformitatea cu originalul a documentelor justificative, prin care aceste debite au fost achitate.
  • declaraţia beneficiarului pe propria răspundere că a deţinut un autoturism nou, la momentul solicitării creditului garantat.
  • declaraţia beneficiarului pe propria răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puţin, şi cu un preţ de maximum 50.000 de lei, fără TVA.
  • rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare.

Dobânda creditului garantat de stat este ROBOR la şase luni plus cel mult 3%, cu toate comisioanele incluse. Împrumutul se acordă pentru cel mult şapte ani. Avansul este de cel puţin 5% pentru tineri şi 10% pentru persoanele de peste 35 de ani.

Cele mai indicate autoturisme

În rândurile de mai jos  specialiștii au realizat un top al celor mai atractive oferte auto existente pe piaţa de la noi şi care se încadrează în termenii acestui program. Alte criterii pe care le luăm în considerare vizează nivelul taxelor şi al asigurărilor.

Fiat Panda 1.2 69CP Lounge . O maşină practică pentru oraş, cu suficient spaţiu pentru un tânăr şi taxe mici. Şi cu un preţ de listă de 10.200 euro se încadrează fără probleme în Programul Prima Maşină.

FORD KA+ 1.2 TI-VCT 85CP ULTIMATE. Uşor de manevrat pentru un începător, nivel al taxelor şi asigurărilor redus şi cu un preţ de 10.100 euro se califică fără probleme în top.

Kia Picanto 1.0 Classic. Cu un preţ de 10.564 euro această maşină este interesantă şi pentru că este oferită cu o garanţie de 7 ani!

Opel Corsa 1.2 70CP Selection. Se numără printre preferatele românilor şi cu puţin noroc la dealer se poate obţine un preţ mai mic decât cei 11.110 euro ceruţi pentru această citadină.

Suzuki Baleno 1.2 GA . Cu un motor de 90 CP acest Suzuki poate fi chiar rapid şi perfect pentru o escapadă până la munte dacă preţul 10.950 euro este considerat unul bun.

Și evident autoturismele Dacia pe care le puteți achiziționa la Giurgiu prin Eurocar Service.

(Jurnal)