Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara la jumătatea săptămânii anterioare că Mariana Gheorghe ar fi trebui să rămână la şefia Petrom. 

Ministrul Energiei argumenta declarația spunând: … rezultatele de-a lungul timpului o recomandă, iar dacă aceasta a ales să demisioneze ar fi trebuit înlocuită cu un manager român.

Răspunzând unei întrebări din partea presei, Toma a mai precizat:  „Noi ne-am dori un manager care să înţeleagă rolul OMV Petrom în sistemul energetic naţional şi în economia românească. Ne-am fi dorit să aibă doamna Mariana Gheorghe continuitate, pentru că rezultatele o recomandă de-a lungul timpului şi ne-am fi dorit cu siguranţă, în urma decizie dumneaei de a demisiona, să avem un director român care să cunoască foarte bine activitatea Petrom. Acest lucru nu a fost posibil întrucât Consiliul de Administraţie şi Comitetul de Nominalizări Remuneraţie din cadrul companiei sunt proporţionale în funcţie de numărul de acţiuni”.

El a amintit că statul român, prin Ministerul Energiei, are doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, „iar legea nu ne permite să avem discuţii sau să stabilim anumite strategii”.

Petcu a subliniat că, din ceea ce s-a prezentat public, a fost decizia Marianei Gheorghe de a renunţa la acest mandat din motive personale.

În data de 9 ianuarie, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al Directoratului şi director general executiv (CEO) al companiei, aceasta urmând să preia atribuţiile cel mai târziu începând cu data de 21 mai 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

De amintit că OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

(Jurnal)