Vorbim la telefon, butonăm, dăm like-uri, sau chiar ne filmăm atunci când suntem la volan. Este realitatea de pe şoselele României, confirmată de un studiu recent, dar mai ales de recenta tragedie pe o șosea  din Ungaria.

 Practic, 7 din 10 şoferi stau cu celularul la ureche, în loc să fie atenţi la drum. Nu este aşadar de mirare că ocupăm primul loc în Uniunea Europeană la numărul de accidente tragice. Practic, nu există coloană de maşini în care să nu vezi şoferi cu telefonul la ureche ori cu privirea aţintită în ecranele smartphone-urilor. Mai grav este că scenele se repetă şi atunci când maşinile sunt în mers şi rulează cu 50- 60 de km/h. Aşa am ajuns ca din 50 de km parcurşi, pe 3 dintre aceştia să-i facem în orb, arată un studiu recent.

Lucrurile stau complet diferit dacă ţinem telefonul în mână. La 60 de km/h, viteza de reacţie este de aproape două secunde, adică acel timp de care are nevoie corpul pentru a face o mişcare. În loc să apăsăm frâna în două secunde, din clipa în care am observat pericolul, vom face asta mult mai târziu.

Când trecem la următorul nivel, de a ne filma la volan, deşi avem impresia că putem să vedem ce se întâmplă în faţă, ne păcălim.

Din păcate nu vorbim de cazuri singulare, ci mai degrabă de fenomenul numit “live la volan”. Ne-o arată şi hărţile în timp real de pe Facebook în care vedem o mulţime de şoferi care conduc şi le arată în direct prietenilor ce fac.

instructorii  auto spun că  într-un astfel de caz apare fenomenul de tunel… vederea perimetrală se îngustează, vedem doar în direcţia înainte, nu mai apreciem corect nici viteza și nici distanţele.

Poliţia Română a făcut deja un apel pe reţele sociale în care îi îndeamnă pe utilizatori să nu intre în direct atunci când sunt la volan, pentru că iată, riscul este imens.

(Jurnal)