Ministrul Energiei, Toma PETCU, spune un lucru pe care nu mulți îl prognozau…

0
312

toma-petcu-2Ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la Petroşani, a declarat că anul acesta cantitatea de energie electrică realizată pe bază de cărbune ar putea să depăşească producţia de energie obţinută în hidrocentrale, în condiţiile în care acum termocentralele din Complexul Energetic Oltenia şi din Complexul Energetic Hunedoara funcţionează la capacitatea maximă,  scrie  AGERPRES.

Preţurile din piaţă sunt foarte bune acum şi pentru producţia pe cărbune. Într-adevăr, producţia pe cărbune întotdeauna este mai costisitoare. Din păcate, ea a fost, tot timpul, ţinută ca soluţie pentru perioada de iarnă.  Eu vă spun că anul acesta va fi primul an în care cărbunele va fi pe primul loc. Şi vă spun şi de ce: suntem în vară şi se merge la capacitate maximă la cele două complexe. Deci, ei produc acum şi vând ca în iarnă.  Este pentru prima dată când se funcţionează la capacitate maximă în vară şi cum o să mergem până în toamnă şi iarnă, este posibil ca în acest an cărbunele să producă şi să vândă mai multă energie decât Hidroelectrica, a explicat ministrul Energiei. 

Pe de altă parte, el a precizat că în calitate de ministru al Energiei este interesat ca şi compania Hidroelectrica să producă o cantitate cât mai mare de energie electrică pe care să o vândă în piaţă.

Conform acelorași surse, Toma Petcu a mai spus că în anii trecuţi ponderea producţiei de energie electrică era de 30% obţinută în hidrocentrale şi 25-26% în termocentrale. 

La rândul său, secretarul de stat Doru Vişan a menţionat că pentru iarna viitoare cerinţa de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara este ca termocentrala Mintia să poată funcţiona cu două grupuri energetice, iar termocentrala Paroşeni, cu unul. 

El a dat asigurări că iarna viitoare termocentralele de la Mintia şi Paroşeni vor asigura energia termică pentru sistemele de termoficare din Deva şi Petroşani. În plus, pentru anul viitor se are în vedere o reabilitare a reţelelor de transport al agentului termic de la termocentrale spre punctele termice şi consumatori. 

Ministrul Energiei, Toma Petcu, şi secretarul de stat Doru Vişan s-au aflat vineri în Valea Jiului, prilej cu care s-au întâlnit cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi cu liderii Sindicatului ‘Muntele’, reprezentativ în cadrul unităţii economice. 

AGERPRES