652x450_107101-miei-cu-stampile-false-in-pieteAșa cum scriam și într-un articol anterior , odată cu apropierea sărbătorii Paștelui, se intensifică activitatea celor care vor să câștige cu orice preț, chiar și cu acela al încălcării Legii . Așa se face că polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice lucrează zi și noapte în această perioadă pentru depistarea  sacrificărilor ilegale, în locuri neconforme, animale care ajung în piețe fără documente de proveniență…

Vineri noapte (7/8 aprilie), polițiștii giurgiuveni au confiscat o tonă și jumătate de carne dintr-un abator din județul Giurgiu, unde tăierile frauduloase se efectuau după miezul nopții. Vom reveni cu amănunte despre acest caz imediat ce el va putea fi dat publicității.

Cine  eludează legea și cum. Ce este trasabilitatea!

Pe surse am reușit să aflăm care este procedeul prin care ciobani din toată țara,  împreună cu câțiva dintre medicii veterinari ai fiecărui județ,  încearcă să  eludeze legea.

Ciobanul  ( crescătorul de animale), pentru a nu se mai deplasa la abator, pentru a mai  plăti transportul, costurile abatorizării etc.,  solicită medicului veterinar cu care s-a înțele în prealabil, ștampilarea pe carcasa animalului sacrificat, fără a i se mai elibera vreun document în acest sens. Deși această ștampilă ar trebui să stea  doar  la medicul veterinar din Abatorul în care se efectuează sacrificările, reprezentant al DSV-ului, cel care pentru fiecare animal trebuie să elibereze și un document  de abatorizare ,  încasând totodată  banii pentru efectuarea acestui serviciu. 

Din păcate nu de fiecare  dată se întâmplă așa. Cel ce s-a arătat  dispus să vorbească ne spunea că de obicei în această perioadă, an de an, există ”obiceiul” ca alte câteva ștampile (false) să ajungă pe la diverși medici veterinari  ( lucru total ilegal!), care ștampilează ( ”la greu”!),  sute de carcase de miei, încasând bani care nu  mai  intră în contul  DSVSA-ului, ci în buzunarul celor amintiți mai sus… statul fiind prejudiciat în acest fel. 

Procedeul prin care se poate verifica toată această escrocherie se numește Trasabilitate,  care în Dex  se traduce prin Posibilitatea de identificare și urmărire a unui aliment sau substanțe încorporate într-un aliment pe parcursul tuturor etapelor (producție, prelucrare și distribuție) în scopul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor.

 

De precizat că în județul Giurgiu nu există la acest moment  decât două abatoare autorizate: Mihăilești și Răsuceni.  

(Jurnal)