5 octombrie, Ziua Internațională a Educației. Cum se sărbătorește anul acesta…

0
289

Ziua mondială a educației a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandarea privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate motiv pentru care, Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

Ziua internațională a educației sărbătorită începând cu anul 1994

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat pe data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial.

Pentru a le recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan. Premiul constă în suma de 300.000 de dolari, se acordă din doi în doi ani și se împarte la trei laureați ale căror proiecte pe care le-au susținut de-a lungul anilor au scopul de a îmbunătăți performanțele, dar și eficiența profesorilor.

La Giurgiu, instituțiile de cultură au avut programate încă din săptămâna premergătoare Zilei Educației mai multe întâlniri la care au participat elevi și cadre didactice din municipiu și județ.

(Jurnal)