Ziua Dunării, celebrată anual în 29 iunie, este sărbătorită în acest an în mediul online, de toate cele zece țări riverane, din cauza pandemiei de coronavirus. România este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1.100 de kilometri, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane. Specialiștii anunță că, tot în România, există cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării.

Ministerul Mediului anunța, luni, că Ziua Dunării este celebrată în acest an în mediul online din cauza pandemiei.

Regele râurilor europene, cum o numea Napoleon, și cea mai bogată în daruri, cum sublinia Nicolae Iorga, Dunărea este sărbătorită astăzi de toate țările riverane. În fiecare an, pe data de 29 iunie, cele 10 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Dunării a fost marcată din 1994, când s-a semnat convenția de la Sofia cu privire la cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.  Descoperă Dunărea! este sloganul din acest an al Zilei Dunării”, a anunțat, luni, Ministerul Mediului, pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, cu o lungime de aproape 3.000 de km, traversând 10 țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa.

Romania este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1.100 km, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane.

Tot țara noastră are cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării! Și pentru că (re)descoperim Dunărea, trebuie să amintim faptul că Delta este, în mare parte situată în Dobrogea cu o suprafață de aprox. 2.500 kmp și, parțial, în Ucraina, fiind cea mai bine conservată dintre deltele europene. Acest loc, cu o biodiversitate extraordinară, găzduiește peste 5.000 de specii de floră și faună, fiind declarată rezervație a biosferei în anul 1990 și intrând în patrimoniul mondial al UNESCO, în 1991″, a mai anunțat Ministerul Mediului.

Ziua Dunării este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea /ICPDR/ şi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protectia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării vizează dezvoltarea bazinală a Dunării, SUERD fiind o initiaţivă româno-austriacă lansată în anul 2008. Aduce în prim-plan un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional şi implementează noul concept de coeziune teritoriala inclus în Tratatul de la Lisabona.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

În cadrul Strategiei, României i-au fost atribuite spre coordonare domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate – împreuna cu Austria), promovarea culturii şi turismului (împreuna cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (împreuna cu Ungaria).

Dintre cele 14 ţări incluse în Strategia Dunării, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croaţia, Serbia, Bosnia şi Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).

(Jurnal)