22 aprilie-Ziua Internațională a planetei Pământ

0
186
Family holding Earth in hands. Elements of this image furnished by NASA

Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Mama Pământ îndeamnă în mod clar la acțiune. Natura suferă. Oceanele se umplu cu plastic și devin mai acide. Căldura extremă, incendiile și inundațiile, precum și un sezon record de uragane din Atlantic, au afectat milioane de oameni. Acum ne confruntăm de doi ani și mai bine cu COVID-19, o legătură pandemică de sănătate la nivel mondial cu sănătatea ecosistemului nostru.

Schimbările climatice, modificările făcute de om în natură, dar și infracțiunile care perturbă biodiversitatea, precum defrișările, schimbarea utilizării terenurilor, intensificarea agriculturii și creșterii animalelor sau creșterea comerțului ilegal cu animale sălbatice, pot crește contactul și transmiterea bolilor infecțioase de la animale la oameni (boli zoonotice), precum COVID-19.

Ecosistemele susțin toată viața de pe Pământ. Cu cât ecosistemele noastre sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta- și oamenii săi. Restaurarea ecosistemelor deteriorate va contribui la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice și la prevenirea dispariției în masă.

Să ne reamintim mai mult ca oricând în această Zi Internațională a Pământului că avem nevoie de o trecere la o economie mai durabilă, care să funcționeze atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Să promovăm armonia cu natura și Pământul.

(Ana Magheru)