Aproape 13.000 de proiecte, în sumă totală de 252 de milioane de lei, au fost declarate eligibile pentru finanţare în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, a anunţat joi Administraţia Fondului pentru Mediu. Programul asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice. AFM va organiza și o a doua sesiune, în care va fi soluționat un număr similar de dosare. 

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” susține instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. 

Programul asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa o suportă beneficiarul final, din surse proprii.

Mă bucur că, în doar o lună de când mă aflu la conducerea AFM, pot să anunţ finalizarea evaluării tuturor dosarelor depuse în Programul Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanţare nerambursabilă. Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experienţa primei ediţii, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micşorarea duratei evaluării proiectelor şi la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toţi solicitanţii care nu au obţinut finanţarea în prima ediţie să reaplice în toamnă„, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele AFM, citat de Agerpres.

AFM precizează că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informaţiile şi dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conţineau documente expirate şi/sau erori. „În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluţionate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare„, notează Administraţia.

Lista finală cu solicitările declarate eligibile vor fi publicate în cursul zilei de joi pe site-ul instituţiei – www.afm.ro.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori (clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară – conform dex.ro).

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

(Jurnal)