„România a împlinit marți, 29 martie, 18 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 73 ani de la înființare. Marcată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la NATO a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din Europa de Est.

În 2022, această aniversare coincide cu cea mai importantă transformare a Alianței Nord-Atlantice de la finalul Războiului Rece, ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și ilegală a Rusiei în Ucraina vecină.

Invazia militară și ofensiva armată a Rusiei pe teritoriul Ucrainei a fost întâmpinată, din perspectiva NATO, cu decizii și acțiuni imediate cu implicații directe asupra României. În primele două zile ale invaziei ruse în Ucraina, NATO a activat planurile de apărare pentru România și pentru țările de pe flancul estic și a dislocat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă pe teritoriul țării noastre.

La 24 martie, la summit-ul extraordinar de la Bruxelles, organizat la o lună distanță de la invazia rusă, NATO a hotărât înființarea unui grup de luptă în România, în timp ce prezența militară aliată și americană a ajuns la 3.300 de soldați provenind din SUA, Franța, Germania, Italia și Belgia.

Înțelegându-și rolul de furnizor de securitate, România a hotărât majorarea bugetului său militar cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB, și a decis să își intensifice contribuțiile militare la grupul de luptă din Polonia și prezența aeriană în sprijinul republicilor baltice.

(Foto: Summit-ul Extraordinar al NATO, Bruxelles, 24 martie 2022, via www.nato.int)

(Dan MOTREANU- europarlamentar liberal)