donatii-sange-sfaturi-utile-inainte-de-a-dona-sangeÎn fiecare an, la 14 iunie, țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge.

Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale.

Cu toate acestea, în multe țări, cererea depășește oferta și serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge, pentru care trebuie să asigure și calitatea, și siguranța. O cantitate adecvată poate fi obținută numai prin donații regulate de către donatori voluntari, arată sursa citată.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați.

În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți, potrivit aceleiași surse.

Tema Zilei din anul 2016 este „Sângele ne unește pe toți”. În acest fel, este scoasă în evidență legătura între donatori de sânge și pacienți.

Țara gazdă pentru evenimentele organizate în vederea marcării Zilei Mondiale a donatorului de sânge 2016 este Olanda, prin Sanquin, organizația națională pentru recoltarea și aprovizionare cu sânge. Evenimentul global are loc la Amsterdam, la 14 iunie în 2016.

AGERPRES