13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

0
248

13 Septembrie este o zi specială pentru pompieri. Este ziua care le reamintește de jurământul făcut atunci când au îmbrăcat, pentru prima dată, haina militară: acela de a-și salva semenii, chiar și cu prețul propriei vieți.

Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

„Privirea din spatele căștilor de protecţie ascunde determinarea, curajul și puterea de a merge mai departe, de fiecare dată.

Indiferent de situație, reușesc să se mobilizeze pentru că misiunile pompierilor presupun viteză de reacție, concentrare și precizie.

Din momentul în care pornește sirena, până la finalul intervenției se gândesc la un singur lucru: ce trebuie să facă pentru siguranța oamenilor care le-au cerut ajutorul.

Iar astăzi este ziua lor, a #salvatorilor!”

„La mulți ani!”, cu sănătate și împliniri, în plan personal și profesional!, le transmitem și noi alături de reprezentanții ISU Giurgiu.

(Jurnal)