Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat, marți, la „Marius Tucă Show”, referitor la sistemul 112, că diferența între România și Statele Unite ale Americii e că, la americani, operatorul care răspunde la apel are capacitatatea de a dirija forțele implicate în acțiune.

Mihai Fifor a precizat, marți, că nu s-a discutat niciodată trecerea serviciului 112 la ministerul Afacerilor Interne, dar că această chestiune poate fi pusă în discuție, dacă e necesar, conform Mediafax.

Nu am discutat niciodată trecerea 112 la MAI, dar poate fi pusă în discuție. Pe 8 vom merge la București pentru ca toată lumea să poată să vadă 112 integrat o celulă în care avem SMURD, salvare, medic, fiecare dintre componentele acestui system – declarat Fifor. Răspunde operatorul 112 pentru că așa funcționează. Diferența dintre noi și SUA este faptul că cel care răspunde are capacitatea de a dirija el forța în chestiune, lucru care la noi nu apare” a mai spus ministrul MAI și că aici ar apărea fractura, întârzierea și lipsa de decizie corectă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că acum, în momentul în care apelează cineva sistemul 112, se răspunde dintr-un centru în care funcționează pompierii, SMURD, Ambulanța și 112, lipsind însă acum Poliția și Jandarmeria. Raed Arafat a anunțat că până pe 8 august, în București, vor fi mutați și polițiștii și jandarmii, pentru ca sistemul 112 să funcționeze integrat.

(Jurnal)