Cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu a participat alături de celelalte autorităţi locale şi judeţene, cadre active, în rezervă şi retragere, reprezentanţi ai asociaţilor veteranilor de război, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, ai partidelor politice, conducători ai instituţiilor descentralizate, la activităţile organizate de autorităţile judeţene şi locale în municipiul Giurgiu. Programul a debutat la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional de către fanfara Centrului Cultural ”Ion Vinea” şi depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor, continuând cu un ceremonial religios la Biserica Eroilor şi o paradă militară, ce a avut loc în Piaţa Tricolorului
La care a participat un pluton format din 24 agenţi conduşi de un ofiţer de poliţie, 12 autovehicule şi 2 câini de serviciu.
Poliţiştii giurgiuveani au prezentat în cadrul dispozitivului de defilare două autospeciale (marca Volkswagen Passat şi 2 marca Dacia Logan MCV), dotate cu radare, aflate în dotarea poliţiei rutiere, 4 autovehicule ale poliţiei de ordine publică din mediul urban şi rural, două autospeciale ale Serviciului de Acţiuni Speciale, o autospecială Dacia Duster şi un laborator mobil de criminalistică dotat cu aparatură pentru investigarea tehnico-ştiinţifică.
1 Decembrie – Semnificații

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit”, aşa cum sublinia istoricul Florin Constantiniu.
Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit desăvârşirea unităţii naţionale. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, fiind o sărbătoare publică a României.
Prin participarea la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, poliţiştii giurgiuveni au dorit să aducă un omagiu înaintaşilor care prin jertfa lor au contribuit la realizarea idealului de unitate naţională.
Sărbătorirea Zilei Naţionale readuce în suflete mândria de a fi român, care numai prin unitate şi voinţă a românilor de pretutindeni îşi poate îndeplini viitorul.
(JGR)